Pieczone ziemniaki z kurkami
Artykuł zewnętrzny
Jesienny sezon na grzyby trwa, jeśli jednak nie mamy czasy na grzybobranie i wyprawę do lasu można w prawie każdym markecie zaopatrzyć się w świeże kurki i wyczarować proste i sycące danie jednogarnkowe. Najlepiej przygotować je w piekarniku, ale można też całość podsmażyć w dużym rondlu i dusić pod przykryciem. Ziemniaki w towarzystwie grzybów najczęściej pojawiają się w sosie, a tutaj mamy nowość – grzyby pieczone lub smażone razem z ziemniakami, one też smakują wybornie! Aby jednak zaostrzyć smak dania, warto pod koniec zaserwować je z pikantnym twardym serem, ziołami lub dipem czosnkowym.
- 6 dużych ziemniaków
- świeże kurki
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek lub masło klarowane
- sól i pieprz
- czosnek
- tymianek i rozmaryn
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. 2 Obierz, obmyj i pokrój ziemniaki. Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
Skrop łyżeczką 3 łyżki oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, obracając od czasu do czasu, aż osiągniesz złoty kolor. W międzyczasie oczyść grzyby (wytrawne gospodynie domowe wsypują do wody z grzybami sól, po to aby otworzyły się blaszki i został wypłukany cały piach).
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej pozostały olej na patelni i podsmaż czosnek. Dodaj grzyby i zioła i kontynuuj smażenie przez 5-8 minut, do czasu, aż wyparuje woda z grzybów.
Wymieszać pieczone ziemniaki z grzybami, dopraw do smaku.