Pieczone ziemniaki cytrynowe
Artykuł zewnętrzny
Pieczone ziemniaki to ulubiony dodatek obiadowy do dań mięsnych i rybnych, ale młode ziemniaki, które już pojawiły się na naszych rynkach można serwować z jajkiem sadzonym, koperkiem i młodą kapustą, popijając kefirem. Te ziemniaki z przepisu poniżej, to inna wersja pieczonych ziemniaków, ich tajemnych składnikiem jest skórka i sok z cytryny oraz pieprz cytrynowy. Wypróbujcie ten przepis, szczególnie ciekawie komponujący się z rybą.
składniki:
1 kg młodych ziemniaków
7 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
cytryna średniej wielkości: starta skórka i wyciśnięty z niej sok
Piekarnik rozgrzać. Ziemniaki umyć – nie obierać ich, można wyszorować druciakiem. Wysuszyć papierowym ręcznikiem. Polać je oliwą, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, rozkładać na dużej blaszce do pieczenia, piec około 30 minut, aż będą miękkie, Gorące ziemniaki posypujemy skórką z cytryny i polewamy sokiem do smaku – wedle uznania, całość mieszamy i podajemy.