Pieczone ziemniaki cytrynowe

11 maja 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pieczone ziemniaki to ulubiony dodatek obiadowy do dań mięsnych i rybnych, ale młode ziemniaki, które już pojawiły się na naszych rynkach można serwować z jajkiem sadzonym, koperkiem i młodą kapustą, popijając kefirem. Te ziemniaki z przepisu poniżej, to inna wersja pieczonych ziemniaków, ich tajemnych składnikiem jest skórka i sok z cytryny oraz pieprz cytrynowy. Wypróbujcie ten przepis, szczególnie ciekawie komponujący się z rybą.

ziemniaki

składniki:

1 kg młodych ziemniaków

7 łyżek oliwy z oliwek

łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

cytryna średniej wielkości: starta skórka i wyciśnięty z niej sok

 

 

Piekarnik rozgrzać. Ziemniaki umyć – nie obierać ich, można wyszorować druciakiem. Wysuszyć papierowym ręcznikiem. Polać je oliwą, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, rozkładać na dużej blaszce do pieczenia, piec około 30 minut, aż będą miękkie, Gorące ziemniaki posypujemy skórką z cytryny i polewamy sokiem do smaku – wedle uznania, całość mieszamy i podajemy.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.