Pieczone ziemniaki cytrynowe

11 maja 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pieczone ziemniaki to ulubiony dodatek obiadowy do dań mięsnych i rybnych, ale młode ziemniaki, które już pojawiły się na naszych rynkach można serwować z jajkiem sadzonym, koperkiem i młodą kapustą, popijając kefirem. Te ziemniaki z przepisu poniżej, to inna wersja pieczonych ziemniaków, ich tajemnych składnikiem jest skórka i sok z cytryny oraz pieprz cytrynowy. Wypróbujcie ten przepis, szczególnie ciekawie komponujący się z rybą.

ziemniaki

składniki:

1 kg młodych ziemniaków

7 łyżek oliwy z oliwek

łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

cytryna średniej wielkości: starta skórka i wyciśnięty z niej sok

 

 

Piekarnik rozgrzać. Ziemniaki umyć – nie obierać ich, można wyszorować druciakiem. Wysuszyć papierowym ręcznikiem. Polać je oliwą, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, rozkładać na dużej blaszce do pieczenia, piec około 30 minut, aż będą miękkie, Gorące ziemniaki posypujemy skórką z cytryny i polewamy sokiem do smaku – wedle uznania, całość mieszamy i podajemy.