Pieczone udko z gęsi
4 uda z gęsi (po 250 g każde)
1 litr tłuszczu gęsiego (ew. oliwy z oliwek)
½ cytryny
½ pomarańczy
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Rozmaryn
Sól
Pieprz ziarnisty Prymat
Liść laurowy Prymat
Ziele angielskie Prymat
Kapusta z truskawkami:
½ główki czerwonej kapusty
150 ml czerwonego wina
1 jabłko
100 g świeżych truskawek
4 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki rodzynek
Sok z ½ cytryny
Szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
Goździki Prymat
Pierożki leniwe:
400 g białego sera twarogowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Mąka do podsypania
Sól
Klarowane masło do smażenia
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć garnku i oprószyć przyprawą do drobiu po myśliwsku. Cytrynę i pomarańczę pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso. Dodać rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, a następnie zalać tłuszczem gęsim lub oliwą, tak aby mięso w całości było zakryte. Tak przygotowane uda z gęsi gotować do miękkości na bardzo małym ogniu.
Ser rozdrobnić i połączyć z żółtkami, białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Mąkę i białko dodać do sera, całość lekko wymieszać i przełożyć na stolnicę. Ciasto wyrobić na gładką masę, podzielić na kilka części, uformować z nich wałki, pokroić ukośnie jak kopytka i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Kapustę pokroić w paski, zalać czerwonym winem i dusić przez ok. 30 minut. Gdy zmięknie dodać obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny jabłko oraz namoczone rodzynki. Kapustę przyprawić grubomielonym czarnym pieprzem, goździkami i solą. Pod koniec duszenia dodać miód, zagęścić zasmażką i dodać pokrojone w cząstki truskawki. Całość gotować jeszcze przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.
Mięso wyjąć z tłuszczu i przyciąć kostki. Uda z gęsi ułożyć na gorącej kapuście, podawać z usmażonymi na maśle pierożkami leniwymi. Przed podaniem danie udekorować świeżymi ziołami.
źródło: www.prymat.pl