Pieczone risotto z dynią i szałwią
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 1 łyżka oliwy 1 cebula, posiekana 12 liści szałwii 2 szklanki (400 g) ryżu arborio 800 g dyni, obrane i pokroje w kostkę 5 szklanek (1,25 litra) bulionu drobiowego sól morska i grubo mielony czarny pieprz 30 g masła ½ szklanki (40 g) drobno startego parmezanu drobno starty parmezan i smażone liście szałwii, do podania Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 200°C. Na dość dużym ogniu rozgrzać duży płaski garnek, który można wstawić do piekarnika. Wlać oliwę, dodać cebulę i smażyć 3 minuty, aż zmięknie. Dodać szałwię i smażyć jeszcze minutę. Dodać ryż, dynię i bulion, przykryć szczelną pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec pół godziny i wyjąć z piekarnika. Dodać sól, pieprz, masło, parmezan, i mieszać, aż risotto zgęstnieje. Podawać posypane dodatkowym parmezanem i smażonymi liśćmi szałwii.