Pieczone puszyste pierożki
- 3 szklanki mąki
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- od 3/4 – 1 szklanki ciepłej wody
- Farsz:
- 1 łyżka oleju
- 6 dużych pieczarek
- 2 średnie cebule
- 30 dkg żółtego sera
- sól
- pieprz cytrynowy lub ziołowy
- Dodatkowo:
- 1 rozmącone jajko
- kminek do posypania
- 1 litr czystego czerwonego barszczyku do popicia
- szklanka=250 ml
Drożdże rozkruszyć w garnuszku,dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody,rozetrzeć łyżeczką,odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać,dodać,oliwę, jajko i żółtko,sól,drożdże i 3/4 szklanki ciepłej wody,wymieszać,i zagnieść ciasto jak na kluski(jeżeli będzie twarde,dodać jeszcze trochę ciepłej wody.
Przy zagniataniu,powinniśmy czuć jak rośnie w ręku(nie odstawiamy do wyrośnięcia)
Wcześniej obrać cebulę,zetrzeć pieczarki na tarce na grubych oczkach,cebulę zeszklić na oleju,dodać pieczarki.
Dusić około 8-10 min ,dodać sól i pieprz. Farsz przestudzić i dodać starty żółty ser i wszystko wymieszać
Ciasto przekroić na pół podsypać leciutko mąką,cienko rozwałkować,wykrawać kółeczka(ja wykrawałam radełkiem,na około kubka z rozszerzonym wierzchem)
Nadziewać pierożki farszem,dobrze zlepiać,a potem zawijać w warkoczyk lub szczypankę(żeby pierożki się nie rozkleiły w czasie pieczenia)
Posmarować jajkiem i posypać kminkiem.
Piec 10 min w 170 st C i jeszcze 5 min w 180 st C(ostanie 5 min,najlepiej z termoobiegiem)
Smacznego.