Pieczone plastry buraczków

21 lipca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

file1279706782

Dla 4 osób:

4 średnie, dokładnie umyte buraki
6 ugotowanych jajek przepiórczych
4 filety anchois
4 łyżeczki czerwonego kawioru
4 łyżeczki czarnego kawioru
80 g sera bundz
Kilka gałązek świeżego koperku do dekoracji
Sól do smaku

Emulsja pietruszkowa:

50 ml oliwy z oliwek
Kilka gałązek świeżej pietruszki
3 łyżki 12-letniego octu balsamicznego
świeżo mielony kolorowy pieprz Prymat

Przyrządzanie:

wszystkie składniki emulsji dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.
Umyte i osuszone buraki ułożyć na blasze, lekko osolić i piec przez około godzinę w temperaturze 140°C. Po upieczeniu buraki wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzach i udekorować połówkami jajek przepiórczych. Na każde jajko nałożyć odrobinę czarnego i czerwonego kawioru oraz fileciki anchois. Plastry buraczków skropić emulsją pietruszkową. Przed podaniem danie posypać tartym serem bundz i udekorować świeżym koperkiem.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...