Pieczone pierogi ziemniaczane
Na kolację, obiad albo przekąskę…
składniki:
- 1 kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków
- kilka łyżek oleju
- kilka łyżek łuskanych ziarenek słonecznika
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 spora cebula
- 1/2 kg podgrzybków (ew. pieczarek)
- 1-1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 jajkp
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, pokroić w półplasterki; cebulę obrać. Na dużej patelni roztopić masło z 1 łyżką oleju, podsmażyć posiekaną drobniutko cebulkę; dodać grzyby, smażyć kilka minut mieszając, doprawić solą, pieprzem, dodać tymianek i pietruszkę, ew.odparować nadmiar wody. Z ziemniaków, jajek, mąki (na razie 1 szkl.) i 2 łyżek oleju, pół łyżeczki soli – zagnieść szybko ciasto; musi być dość gęste, jeśli trzeba dodać mąki; rozwałkować na ok.0,5cm obficie podsypując mąką bo ciasto się klei. Dużą filiżanką wykrawać koła, nakładać na środek po czubatej łyżeczce przestudzonego farszu, delikatnie zlepiać brzegi, można je docisnąć widelcem; wierzch posmarować olejem albo rozmąconym jajkiem i posypać obficie ziarnami słonecznika. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem i piec ok.20 min. w gorącym piekarniku (180st.C). Podawać z ulubioną surówką, ew. z sosem jogurtowo-pietruszkowym. Takie pierogi można też usmażyć na patelni, na oleju.