Pieczone mięsa – przepisy na Wielkanoc

3 kwietnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pieczony schab w sosie chrzanowym
Składniki:
– 1 ząbek roztartego czosnku
– 1 łyżka majeranku
– 80 ml oleju słonecznikowego
– 200 ml śmietany
– 2 szklanki wody
– 100 g chrzanu tartego w słoiczku
– 800 g schabu środkowego
– Przyprawa do mięs Knorr
– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
Sposób przygotowania:
1. Na początku dokładnie umyj mięso i wyczyść je z żył i błonek. Wetrzyj w mięso przyprawę do mięs Knorr, następnie natrzyj je czosnkiem oraz majerankiem. Włóż mięso do odpowiedniego naczynia i przykryj folią, odłóż je w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę (najkorzystniej odstawić mięso na 24h).
2. Następnie należy przysmażyć mięso na gorącej patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nastaw na 190°C i włóż do niego mięso w żaroodpornym pojemniku, piecz 50 minut. W połowie czasu pieczenia podlej mięso 2 szklankami wody.
3. Po upływie 50 minut wyłóż mięso z naczynia. Sos, który się wytworzył, przelej do innego naczynia i dodaj Esencję do sosu Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj aż do momentu wrzenia.
4. Dokładnie odciśnij chrzan, aby pozbawić go soku. Dopraw nim sos i wlej śmietanę. Na koniec całość gotuj przez 5 minut do czasu, aż sos będzie gesty. Schab najlepiej podać pokrojony w plastry i oblany sosem.

pieczony-schab-w-sosie-chrzanowym

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym

Składniki:
– 1 kaczka
– Przyprawa do kurczaka Knorr
– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
– 50 g rodzynek
– 2 łyżki miodu
– 1 pomarańcza
– 1 cebula
– 1 jabłko
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka mąki
– 1 łyżka masła
– 1 ząbek czosnku
– 50 ml wody
– 20 gramów żurawiny
– 100 ml czerwonego wina
– 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
1. Na początku przygotuj farsz do kaczki. Posiekaj w kostkę jabłko, pomarańcz, cebulę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Umyj starannie kaczkę. Do szklanki wsyp przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj ją z majerankiem i miodem. Wewnętrzną stronę kaczki posmaruj marynatą.
3. Zeszklij na maśle cebulę, dodaj rodzynki. Następnie zalej winem i gotuj do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Dolej 200 ml ciepłej wody oraz Esencję do sosu Knorr. Całość mieszaj, zagotuj i dodaj żurawinę z miodem. Sos powinien się gotować ok. 5 minut.
4. Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego kaczkę. Po upływie 15 minut temperaturę należy zmniejszyć do 160°C i piec przez koło 90 minut. Następnie wyciągnij kaczkę z piekarnika, usuń z niej kości i wyporcjuj. Kaczkę należy podawać z sosem.

pieczona-kaczka-z-sosem-rodzynkowym

Pieczony schab ze śliwką oblany sosem majerankowym

Składniki:

– 1,5 kg schabu środkowego bez kości
– 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
– 3 łyżki musztardy sarepskiej
– 50 ml oleju
– 4 łyżki oleju roślinnego
– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
– 300 g śliwek suszonych bez pestek
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 sztuka małej cebuli szalotki
– 65 g majeranku suszonego (zamiast majeranku możesz dodać tymianek)

Sposób przygotowania:
1. Na początku należy dokładnie oczyścić mięso z błonek. Natnij schab na całej długości na około 2 cm i włóż do środka suszone śliwki.
2. Dokładnie wymieszaj olej, musztardę oraz przyprawę do mięs Knorr. Schab natrzyj marynatą i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
3. Przed pieczeniem delikatnie obsmaż schab z każdej strony na rozgrzanej patelni, a następnie rozsyp majeranek (60 g) na folii aluminiowej i obtocz w nim schab. Na koniec zawiń mięso w folię.
4. Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut.
5. W międzyczasie posiekaj w kostkę cebulę szalotkę i podsmaż ją na gorącym tłuszczu.
6. 250 ml ciepłej wody dolej do soku z pieczeni mięsa i dodaj esencję do sosu Knorr – sos będzie wtedy gęsty i idealnie przyprawiony. Wszystko należy ze sobą dokładnie wymieszać tak, by nie pozostawić żadnej grudki. Całość gotuj przez koło 2 minuty i dodaj śmietanę. Na koniec dodaj ok. 5 g roztartego w ręku majeranku.

pieczony-schab-ze-sliwka-w-sosie-majerankowym

Pieczona gęś
Składniki:
– 3 kg gęsi
– 150 g boczku
– 2 cebule
– 1 jajko
– 5 sztuk czerstwych bułek
– 200 g płatków migdałów
– 200 g namoczonych, obranych migdałów
– 1 sztuka Esencji do duszonego kurczaka Knorr
– 50 g smalcu
– 3 łyżki masła
– 1 łyżka białego pieprzu
– 3 łyżeczki cukru
– 2 szczypty soli
– woda według potrzeb

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik na 200 °C. W 1/4 litra wody zagotuj esencję do duszonego kurczaka Knorr.
2. Namocz bułki w wodzie, następnie odciśnij. Posiekaj boczek i cebulę w bardzo drobną kostkę. Na maśle podsmaż cukier (należy uważać, aby go nie przypalić) i polej go wywarem z esencji do duszonego kurczaka Knorr, podgotuj go ok.10 minut.
3. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek, smaż do momentu aż wytopi się tłuszcz i podsmaż na nim cebulę.
4. Wymieszaj z bułką osączone migdały, jajko, płatki migdałowe, boczek, cebulę oraz dodaj łyżkę soli.
5. Natnij gęś i natrzyj ją w środku solą oraz pieprzem, dodaj do niej masę i zaszyj otwór.
6. Brytfannę posmaruj roztopionym smalcem i włóż do niej gęś piersią do dołu. Piecz przez 3 godziny w temperaturze 200°C w piekarniku.
7. Od czasu do czasu polej mięso wodą, aby rozcieńczyć sos. Po półtorej godzinie należy odwrócić gęś.

pieczona-ges



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...