Pieczone mięsa – przepisy na Wielkanoc
Pieczony schab w sosie chrzanowym
Składniki:
– 1 ząbek roztartego czosnku
– 1 łyżka majeranku
– 80 ml oleju słonecznikowego
– 200 ml śmietany
– 2 szklanki wody
– 100 g chrzanu tartego w słoiczku
– 800 g schabu środkowego
– Przyprawa do mięs Knorr
– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
Sposób przygotowania:
1. Na początku dokładnie umyj mięso i wyczyść je z żył i błonek. Wetrzyj w mięso przyprawę do mięs Knorr, następnie natrzyj je czosnkiem oraz majerankiem. Włóż mięso do odpowiedniego naczynia i przykryj folią, odłóż je w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę (najkorzystniej odstawić mięso na 24h).
2. Następnie należy przysmażyć mięso na gorącej patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nastaw na 190°C i włóż do niego mięso w żaroodpornym pojemniku, piecz 50 minut. W połowie czasu pieczenia podlej mięso 2 szklankami wody.
3. Po upływie 50 minut wyłóż mięso z naczynia. Sos, który się wytworzył, przelej do innego naczynia i dodaj Esencję do sosu Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj aż do momentu wrzenia.
4. Dokładnie odciśnij chrzan, aby pozbawić go soku. Dopraw nim sos i wlej śmietanę. Na koniec całość gotuj przez 5 minut do czasu, aż sos będzie gesty. Schab najlepiej podać pokrojony w plastry i oblany sosem.
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
Składniki:
– 1 kaczka
– Przyprawa do kurczaka Knorr
– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
– 50 g rodzynek
– 2 łyżki miodu
– 1 pomarańcza
– 1 cebula
– 1 jabłko
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka mąki
– 1 łyżka masła
– 1 ząbek czosnku
– 50 ml wody
– 20 gramów żurawiny
– 100 ml czerwonego wina
– 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
1. Na początku przygotuj farsz do kaczki. Posiekaj w kostkę jabłko, pomarańcz, cebulę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Umyj starannie kaczkę. Do szklanki wsyp przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj ją z majerankiem i miodem. Wewnętrzną stronę kaczki posmaruj marynatą.
3. Zeszklij na maśle cebulę, dodaj rodzynki. Następnie zalej winem i gotuj do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Dolej 200 ml ciepłej wody oraz Esencję do sosu Knorr. Całość mieszaj, zagotuj i dodaj żurawinę z miodem. Sos powinien się gotować ok. 5 minut.
4. Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego kaczkę. Po upływie 15 minut temperaturę należy zmniejszyć do 160°C i piec przez koło 90 minut. Następnie wyciągnij kaczkę z piekarnika, usuń z niej kości i wyporcjuj. Kaczkę należy podawać z sosem.
Pieczony schab ze śliwką oblany sosem majerankowym
Składniki:
– 1,5 kg schabu środkowego bez kości
– 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
– 3 łyżki musztardy sarepskiej
– 50 ml oleju
– 4 łyżki oleju roślinnego
– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
– 300 g śliwek suszonych bez pestek
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 sztuka małej cebuli szalotki
– 65 g majeranku suszonego (zamiast majeranku możesz dodać tymianek)
Sposób przygotowania:
1. Na początku należy dokładnie oczyścić mięso z błonek. Natnij schab na całej długości na około 2 cm i włóż do środka suszone śliwki.
2. Dokładnie wymieszaj olej, musztardę oraz przyprawę do mięs Knorr. Schab natrzyj marynatą i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
3. Przed pieczeniem delikatnie obsmaż schab z każdej strony na rozgrzanej patelni, a następnie rozsyp majeranek (60 g) na folii aluminiowej i obtocz w nim schab. Na koniec zawiń mięso w folię.
4. Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut.
5. W międzyczasie posiekaj w kostkę cebulę szalotkę i podsmaż ją na gorącym tłuszczu.
6. 250 ml ciepłej wody dolej do soku z pieczeni mięsa i dodaj esencję do sosu Knorr – sos będzie wtedy gęsty i idealnie przyprawiony. Wszystko należy ze sobą dokładnie wymieszać tak, by nie pozostawić żadnej grudki. Całość gotuj przez koło 2 minuty i dodaj śmietanę. Na koniec dodaj ok. 5 g roztartego w ręku majeranku.
Pieczona gęś
Składniki:
– 3 kg gęsi
– 150 g boczku
– 2 cebule
– 1 jajko
– 5 sztuk czerstwych bułek
– 200 g płatków migdałów
– 200 g namoczonych, obranych migdałów
– 1 sztuka Esencji do duszonego kurczaka Knorr
– 50 g smalcu
– 3 łyżki masła
– 1 łyżka białego pieprzu
– 3 łyżeczki cukru
– 2 szczypty soli
– woda według potrzeb
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik na 200 °C. W 1/4 litra wody zagotuj esencję do duszonego kurczaka Knorr.
2. Namocz bułki w wodzie, następnie odciśnij. Posiekaj boczek i cebulę w bardzo drobną kostkę. Na maśle podsmaż cukier (należy uważać, aby go nie przypalić) i polej go wywarem z esencji do duszonego kurczaka Knorr, podgotuj go ok.10 minut.
3. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek, smaż do momentu aż wytopi się tłuszcz i podsmaż na nim cebulę.
4. Wymieszaj z bułką osączone migdały, jajko, płatki migdałowe, boczek, cebulę oraz dodaj łyżkę soli.
5. Natnij gęś i natrzyj ją w środku solą oraz pieprzem, dodaj do niej masę i zaszyj otwór.
6. Brytfannę posmaruj roztopionym smalcem i włóż do niej gęś piersią do dołu. Piecz przez 3 godziny w temperaturze 200°C w piekarniku.
7. Od czasu do czasu polej mięso wodą, aby rozcieńczyć sos. Po półtorej godzinie należy odwrócić gęś.