Pieczone mielone z kapustą w sosie pomidorowym

15 października 2012, dodał: Dzikowiec
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 500 g mięsa mielonego,
– 1 cebula,
– 2 jajka,
– duża garść pokrojonej białej kapusty,
– 1 kajzerka namoczona w wodzie,
– przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany,
– olej do smażenia,
– sos: 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 mała marchew, 1 łyżka oleju, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, bazylia, oregano.

Przygotowanie:

1. Na początku przygotowujemy sos: na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i startą na tarce marchew. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku.

2. W misce mieszamy: mięso, odciśniętą z wody kajzerkę, cebulę startą na tarce, jajka, kapustę i przyprawy. Formujemy niewielkie kotlety i podsmażamy na oleju – tylko do zabielenia z obu stron. Po podsmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gotowe kotlety zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut. Smacznego!

file1350300725



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...