Pieczone mielone z kapustą w sosie pomidorowym
Składniki:
– 500 g mięsa mielonego,
– 1 cebula,
– 2 jajka,
– duża garść pokrojonej białej kapusty,
– 1 kajzerka namoczona w wodzie,
– przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany,
– olej do smażenia,
– sos: 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 mała marchew, 1 łyżka oleju, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, bazylia, oregano.
Przygotowanie:
1. Na początku przygotowujemy sos: na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i startą na tarce marchew. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku.
2. W misce mieszamy: mięso, odciśniętą z wody kajzerkę, cebulę startą na tarce, jajka, kapustę i przyprawy. Formujemy niewielkie kotlety i podsmażamy na oleju – tylko do zabielenia z obu stron. Po podsmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gotowe kotlety zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut. Smacznego!