Pieczone kuleczki z musem i grillowanym boczkiem

16 marca 2013, dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

Pieczone kuleczki ziemniaczane:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g twarogu
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa (do smażenia)
  • jajko (do posmarowania)

Mus z zielonego groszku:

  • puszka groszku konserwowego
  • ½ pora
  • ¼ szklanki bulionu warzywnego
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • kilka plastrów boczku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, zioła 
Pieczone kuleczki ziemniaczane:
Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj twaróg. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szpinak i rozgnieciony czosnek. Przestudź i dodaj do ziemniaków. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Z masy uformuj niewielkie kulki i każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku aż kuleczki staną się złociste. Podawaj ciepłe.
Mus z zielonego groszku: Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Kawałki boczku zgrilluj w piekarniku lub podsmaż na patelni.
Na talerz wyłóż podgrzany wcześniej sos pomidorowy Basilico od Łowicza, a na nim ułóż upieczone kuleczki.
Obok ułóż bekon na przemian warstwą musu z zielonego groszku. Całość udekoruj gęstym jogurtem lub śmietaną oraz odrobiną oliwy z oliwek, ziołami i pieprzem.

file1363431391