Pieczone kuleczki z musem i grillowanym boczkiem
Artykuł zewnętrzny
Pieczone kuleczki ziemniaczane:
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g twarogu
- 100 g mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa (do smażenia)
- jajko (do posmarowania)
Mus z zielonego groszku:
- puszka groszku konserwowego
- ½ pora
- ¼ szklanki bulionu warzywnego
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- kilka plastrów boczku
- oliwa z oliwek
- pieprz, zioła
Pieczone kuleczki ziemniaczane:
Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj twaróg. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szpinak i rozgnieciony czosnek. Przestudź i dodaj do ziemniaków. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Z masy uformuj niewielkie kulki i każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku aż kuleczki staną się złociste. Podawaj ciepłe.
Mus z zielonego groszku: Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Kawałki boczku zgrilluj w piekarniku lub podsmaż na patelni.
Na talerz wyłóż podgrzany wcześniej sos pomidorowy Basilico od Łowicza, a na nim ułóż upieczone kuleczki.
Obok ułóż bekon na przemian warstwą musu z zielonego groszku. Całość udekoruj gęstym jogurtem lub śmietaną oraz odrobiną oliwy z oliwek, ziołami i pieprzem.