Pieczone jabłka z serem. Deser, który łączy słodycz i kremową rozkosz
Pieczone jabłka nadziewane serem to kwintesencja wytrawnego deseru z wykorzystaniem popularnych owoców. To szybki i łatwy całoroczny deser z dodatkiem sera ricotta, powszechnie używanego w włoskich wypiekach. W ten sposób zwykłe pieczone jabłka nabierają międzynarodowego charakteru. A efektem jest pyszne słodkie jabłko z dodatkiem sera i miodu zrównoważone kwaskowatością cytryny oraz pikantnością anyżu i gałki muszkatołowej.
Jabłka można upiec w cieście, nadziać nimi ciasto, zmiksować na mus jabłkowy lub ugotować na maśle. Jabłka to całoroczny przysmak. Jak zapewne każdy wie, każda odmiana jabłek ma swoje własne cechy, które mogą zadecydować o smaku przygotowanego deseru. Do pieczenia w całości warto wybierać większe jabłka o twardym miąższu, odmiana nie jest tak ważna. Osobiście uważam, że wszystkie odmiany jabłek nadają się do pieczenia, niezależnie czy jest to twardy Boskop czy Jonagold czy jabłka deserowe, słodko – winne, jak np. Delikates, Rubin, Gala czy Jonatan.
Proste i szybkie pieczone jabłka są rozwiązaniem, gdy potrzebujemy pysznego deseru bez wkładania w przygotowanie czasu i wysiłku. To także pomysł niedoceniany. Sama, za każdym razem, gdy biorę pierwszy kęs świeżo upieczonego jabłka, zadaję sobie pytanie, dlaczego nie robię ich częściej. A moje pomysły obejmowały już wiele receptur, w tym jabłka pieczone z suszonymi owocami maczanymi w wermucie, pieczone jabłka z powidłem śliwkowym i orzechami, jabłka pieczone w miodzie. Taki deser można podawać z bitą śmietaną, solonym karmelem a nawet lodami (najlepiej waniliowymi).
Pieczone jabłka nadziewane serem to jabłka pieczone w całości, wydrążone i nadziewane miękkim serem ricotta z dodatkiem miodu, cynamonu i gałki muszkatołowej. Ciepłe i soczyste smakują wybornie polane sosem przygotowanym z wody, anyżu gwiaździstego, cynamonu, soku z cytryny i brązowego cukru. Aby uzyskać jak najbardziej kremowy efekt, ważne jest odsączenie nadmiaru wody z ricotty. Najlepszym sposobem na to jest włożenie sera do sitka o drobnych oczkach z uchwytem. Wystarczy zawiesić sitko nad miską i poczekać aż nadmiar wody odcieknie.
Pieczone jabłka nadziewane serem to stosunkowo szybki deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. To jednocześnie klasyczny i pocieszający przysmak, który smakuje niesamowicie prosto z piekarnika. Jeśli chodzi o łatwe przepisy pełne smaku, pieczone jabłka są na szczycie mojej listy. Przepis sprawdza się idealnie podczas towarzyskich spotkań, jak i na zakończenie obiadu w tygodniu z moją rodziną. Do tego deseru najlepiej pasuje neutralne białe wino Sauvignon Blanc lub Riesling. Wśród mocniejszych trunków do pieczonych jabłek idealnie pasuje Calvados lub rum.
Przepis na pieczone jabłka z serem ricotta
Składniki:
– 4 jabłka
– 1 łyżka cynamonu
– 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 110 g odcedzonego, miękkiego sera ricotta
– 2 łyżki miodu (jasnego)
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka anyżu gwiaździstego
– 1 cynamon (laska)
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 1/2 łyżki cukru brązowego
– 1/4 szklanki kawałków orzechów włoskich do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Jabłka umyć. Odciąć górę każdego jabłka, aby utworzyć „pokrywkę”. Za pomocą specjalnej łyżki wydrążyć środek każdego jabłka wokół gniazda nasiennego. Posypać każde jabłko połową cynamonu i gałki muszkatołowej, a następnie założyć z powrotem „pokrywkę”. Umieść jabłka w naczyniu do pieczenia i dodać 1/2 szklanki wody. Piec jabłka, aż będą miękkie (ok. 25 do 30 min. w piekarniku, 15 min. w Air Fryer). Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Przygotować nadzienie: wymieszać odcedzony ser ricotta z cynamonem, gałką muszkatołową i miodem. Przygotować sos: do wody w małym rondelku wrzucić anyż gwiaździsty, laskę cynamonu i brązowy cukier i wlać sok z cytryny i gotować na małym ogniu, aż powstanie syrop (ok. 7 do 8 min.). Ciepłe jabłka ułożyć na półmisku i zdjąć „pokrywki”. Nałożyć łyżką mieszankę serka ricotta do każdego jabłka, a następnie skropić ciepłym sosem. Nałożyć wierzchołki jabłek i ponownie skropić odrobiną sosu. Udekorować kawałkami orzechów włoskich.
Smacznego!