Pieczone gruszki z płatkami owsianymi

12 marca 2011, dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • gruszki – 5 średniej wielkości, słodkiej, soczystej odmiany,
  • płatki owsiane górskie ( nie błyskawiczne) – 1 szklanka,
  • masło – 50g,
  • cukier brązowy – 2 czubate łyżki,
  • otręby pszenne – 1 łyżka,
  • cynamon – 0,5 łyżeczki,
  • aromat rumowy – kropelka,
  • rodzynki – 3 łyżki,
  • sok z cytryny,
  • cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki umyć, osuszyć i przekrajać każdą wzdłuż na pól. Z każdej polówki wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki. Rodzynki zalać wrzącą woda i  moczyć przez 10 minut. Masło roztopić i przestudzone wymieszać z  cynamonem i cukrem, następnie dodać płatki owsiane, otręby, odsączone rodzynki i aromat rumowy, dokładnie wymieszać. Gruszki skropić od wewnątrz sokiem z cytryny – tak po 2-3 krople na każdą części i oprószyć cukrem. W miejsce wyciętego gniazda nasiennego wkładamy łyżką farsz z  płatków owsianych i na całej polówce gruszki tworzymy wysoka górkę z  ubitego nadzienia. Gruszki układamy skórka do dołu w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w  180 stopniach przez 20-25 minut. Najlepsze na ciepło.

file1299933982