Pieczone gruszki z płatkami owsianymi
SKŁADNIKI:
- gruszki – 5 średniej wielkości, słodkiej, soczystej odmiany,
- płatki owsiane górskie ( nie błyskawiczne) – 1 szklanka,
- masło – 50g,
- cukier brązowy – 2 czubate łyżki,
- otręby pszenne – 1 łyżka,
- cynamon – 0,5 łyżeczki,
- aromat rumowy – kropelka,
- rodzynki – 3 łyżki,
- sok z cytryny,
- cukier.
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki umyć, osuszyć i przekrajać każdą wzdłuż na pól. Z każdej polówki wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki. Rodzynki zalać wrzącą woda i moczyć przez 10 minut. Masło roztopić i przestudzone wymieszać z cynamonem i cukrem, następnie dodać płatki owsiane, otręby, odsączone rodzynki i aromat rumowy, dokładnie wymieszać. Gruszki skropić od wewnątrz sokiem z cytryny – tak po 2-3 krople na każdą części i oprószyć cukrem. W miejsce wyciętego gniazda nasiennego wkładamy łyżką farsz z płatków owsianych i na całej polówce gruszki tworzymy wysoka górkę z ubitego nadzienia. Gruszki układamy skórka do dołu w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Najlepsze na ciepło.