Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym
Nadziewana na różne sposoby papryka to wg. mnie 8 cud świata. Zimą papryka jest bardzo droga, więc raczej nieczęsto pozwalam sobie na takie luksusy :) , ale teraz można jeszcze korzystać do bólu z jej obfitości i …ceny :)
SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego
5-6 papryki (w zależności od wielkości)
1 czerstwa bułka
1 cebula
1 łyżka musztardy
1 łyżka przecieru pomidorowego
10 dag żółtego sera
2-3 duże pomidory
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szklanka bulionu warzywnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czerstwą bułkę zalewamy niedużą ilością wody i odstawiamy, aż wchłonie wodę. Odciskamy wodę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Bułkę i cebule dodajemy do mięsa, podobnie musztardę, koncentrat pomidorowy i starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Paprykę myjemy, odcinamy górne jej części (nie wyrzucamy ich!). Pozbywamy się paprykowych pestek. Tak powstałe miseczki z papryki napełniamy mięsem.
Pomidory myjemy i kroimy w grubą kostkę. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z pomidorami i rozkładamy równa warstwą na dnie naczynia do zapiekania. Posypujemy po wierzchu solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to ustawiamy napełnione papryki. Obok papryk układamy ich obcięte „czapeczki”.
Zalewamy wszystko gorącym bulionem. Pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy papryki nakryte „czapeczkami” .