Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym

18 października 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

Nadziewana na różne sposoby papryka to wg. mnie 8 cud świata. Zimą papryka jest bardzo droga, więc raczej nieczęsto pozwalam sobie na takie luksusy :) , ale teraz można jeszcze korzystać do bólu z jej obfitości i  …ceny :)

SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego
5-6 papryki  (w zależności od wielkości)
1 czerstwa bułka
1 cebula
1 łyżka musztardy
1 łyżka przecieru pomidorowego
10 dag żółtego sera
2-3 duże pomidory
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szklanka bulionu warzywnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czerstwą bułkę zalewamy niedużą ilością wody i odstawiamy, aż wchłonie wodę. Odciskamy wodę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Bułkę i cebule dodajemy do mięsa, podobnie musztardę, koncentrat pomidorowy i starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aby powstała jednolita masa.

Paprykę myjemy, odcinamy górne jej części (nie wyrzucamy ich!). Pozbywamy się paprykowych pestek.  Tak powstałe miseczki z papryki napełniamy mięsem.

Pomidory myjemy i kroimy w grubą kostkę. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy  z pomidorami i rozkładamy równa warstwą na dnie naczynia do zapiekania. Posypujemy po wierzchu solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to ustawiamy napełnione papryki. Obok papryk układamy ich obcięte „czapeczki”.

Zalewamy wszystko gorącym bulionem.  Pieczemy około pół godziny w  piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy papryki nakryte  „czapeczkami” .

file1350549115