Pieczona dynia z papryką cebulą i pomidorkami w przyprawach

6 października 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sezonowe warzywo jakim jest dynia to bogactwo składników mineralnych i witamin, szczególnie polecamy ją w wersji pieczonej z dodatkiem innych warzyw. Mogą to być pomidorki koktajlowe, bataty, papryka, cebula, cukinia, kalarepa, buraki, ziemniaki itp. Serwujemy to danie z dodatkiem ulubionego sera owczego, fety, dipami z ziołami i dużą ilością przypraw, świetnie pasuje tutaj też miks prażonych pestek (dynia, słonecznik lub sezam).

składniki:

Pół średniej wielkości dyni pokrojonej w plastry

2 czerwone papryki

3 cebule czerwone

czosnek

pomidorki koktajlowe – około pół kilograma

oliwa

zioła i przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, rozmaryn, kmin rzymski, papryka ostra itp.

DIP: jogurt naturalny, przeciśnięty czosnek, koperek, sól

do posypania: pestki dyni, orzechy włoskie, słonecznika lub sezam

Na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego umieszczamy dynię oraz pokrojoną w większe paski paprykę, czosnek kroimy na pół (nie obieramy) cebulę, całość porządnie spryskujemy oliwą oraz przyprawami, pieczemy całość około 15 minut w temperaturze około 200 stopni. Upieczone warzywa posypujemy uprażonymi pestkami na suchej patelni lub orzechami, podajemy z dipem.