Pieczeń z mirabelkami z Garnka Rzymskiego

2 listopada 2009,
dodał: Roemertopf.pl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

800 gram chudej łopatki
500 gram mirabelek
400 gram małej cebuli
drobno posiekanego lub rozgniecionego palcami tymianku
1 duży ząbek czosnku
Szklanka bulionu
2 łyżki cukru
1 łyżka octu winnego
2 łyżki koniaku (winiak, weinbrand)
1 łyżka mąki (do sosów Francuzi preferują mąkę ziemniaczaną)
sól
świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Mięso umyć i wytrzeć do sucha, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, wyciśniętym czosnkiem, włożyć do wcześniej namoczonego rzymskiego garnka.

Dodać bulionu, przykryć i piec.

Zagotować mirabelki w niewielkiej ilości wody, przecedzić przez grube sito oddzielając miąższ od pestek. Dodać jedną łyżkę cukru zagotować, do syropu dodać winny ocet i winiak (koniak).

Po ok. 1,5 godzinie mięso obłożyć cebulami. Polać częścią sosu mirabelkowego (czynność tę powtórzyć jeszcze dwukrotnie, w odstępach 20 minutowych)

Pod koniec pieczenia mięso posypać resztą cukru i jeszcze raz odkryte podpiec.

Mięso ułożyć na półmisku, sos zagęścić mąka (rozrobioną z wodą, bądź rosołkiem).

Czas pieczenia 2,5 godziny



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.