Pieczeń z mirabelkami z Garnka Rzymskiego
Składniki:
800 gram chudej łopatki
500 gram mirabelek
400 gram małej cebuli
drobno posiekanego lub rozgniecionego palcami tymianku
1 duży ząbek czosnku
Szklanka bulionu
2 łyżki cukru
1 łyżka octu winnego
2 łyżki koniaku (winiak, weinbrand)
1 łyżka mąki (do sosów Francuzi preferują mąkę ziemniaczaną)
sól
świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Mięso umyć i wytrzeć do sucha, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, wyciśniętym czosnkiem, włożyć do wcześniej namoczonego rzymskiego garnka.
Dodać bulionu, przykryć i piec.
Zagotować mirabelki w niewielkiej ilości wody, przecedzić przez grube sito oddzielając miąższ od pestek. Dodać jedną łyżkę cukru zagotować, do syropu dodać winny ocet i winiak (koniak).
Po ok. 1,5 godzinie mięso obłożyć cebulami. Polać częścią sosu mirabelkowego (czynność tę powtórzyć jeszcze dwukrotnie, w odstępach 20 minutowych)
Pod koniec pieczenia mięso posypać resztą cukru i jeszcze raz odkryte podpiec.
Mięso ułożyć na półmisku, sos zagęścić mąka (rozrobioną z wodą, bądź rosołkiem).
Czas pieczenia 2,5 godziny