Pieczeń wołowa marynowana

7 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 kg mięsa wołowego na pieczeń,
1 szklanka śmietany 22- procentowej,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
sól,
pieprz czarny mielony Prymat

Marynata:

2 cebule (15 dag),
1 szklanka czerwonego wina,
½ szklanki octu 6-procentowego,
3 ziarna ziela angielskiego Prymat,
3 ziarna jałowca Prymat,
1 liść laurowy Prymat,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka cukru
Przygotować marynatę: cebule obrać i pokroić w krążki. Do garnka wlać ocet, wino, ¾ szklanki wody, dodać cebule, ziela angielskie Prymat, liść laurowy Prymat, jałowiec Prymat, cukier i zagotować. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z 1 łyżeczką soli. Mięso natrzeć przygotowanym czosnkiem, a następnie zalać gorącą marynatą. Ostudzić i wstawić na 2 doby do lodówki. Następnie wyjąć mięso z marynaty, włożyć do brytfanny, polać olejem, przykryć i piec 1 godz.30 min – 2 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Podczas pieczenia polewać marynatą, a później sosem. Gotowe mięso posmarować śmietaną i piec jeszcze 10-15 min. Sos zagotować, doprawić solą, pieprzem Prymat i podać w sosjerce.

Pieczeń pokroić w plastry i podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową.

na podstawie: www.prymat.pl