Pieczeń rzymska nadziewana cukinią i kaparami
składniki:
– kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
– 2 cebule
– 2 jajka
– 1 bułka
– 3 łyżki masła
– sól i pieprz
– zioła prowansalskie
– długa cukinia
– strąk czerwonej i żółtej papryki
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– łyżka kaparów
-łyżka bułki tartej
– 1 żółtko
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć, jedną cebulę obrać i zeszklić na maśle, lekko przestudzić. Mięso przełożyć do miski dodać odciśniętą bułkę, 2 jajka, podsmażoną cebulkę i 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich, wyrobić masę, doprawić do smaku sola i pieprzem. Cukinię umyć, środek wydrążyć za pomocą łyżeczki, lekko zblanszować. Drugą cebulę obrać i razem z papryką zeszklić na oliwie, przestudzić. Połączyć z posiekaną natka pietruszki, żółtkiem, kaparami i tartą bułką. Przyprawić do smaku i farszem napełnić cukinię. Na folie aluminiową lub pergamin nałożyć połowę masy mięsnej, ułożyć cukinię, przykryć resztą mięsa i zawinąć papier tak, aby utworzył się „cukierek”, pieczeń upiec – około 80 minut w nagrzanym do 250 stopni C piekarniku. Polewać sosem tatarskim