Pieczeń cielęca zawijana z pomarańczą
– 1,4 kg cielęciny (np. z łopatki bez kości)
– sól i pieprz
– 2 roztarte ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
– łyżeczka tymianku
– 1/2 szklanki bulionu
– 5 dag masła
– sok z dużej pomarańczy
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka musztardy francuskiej
– łyżka cukru
– 3 łyżki tartej bułki
– 2 pomarańcze
– gałązka natki pietruszki
Mięso opłukać, osuszyć i rozbić na formę kwadratu, dość cienko. Natrzec solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, posypać natka pietruszki oraz tymiankiem. Nałożyć kilka kawałków masła, zwinąć w ciasny rulon i obwiązać nicią. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać oliwę, lekko mięso zrumienić ze wszystkich stron. Pieczeń polać bulionem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piec pod przykryciem około 1 godziny i 45 minut. Po tym czasie polać sokiem z pomarańczy, posypać z wierzchu cukrem i tartą bułką, piec bez przykrycia około 15 minut aby skórka się przyrumieniła.
Pomarańcze obrać i podzielić na cząśtki. Po wyjęciu pieczeni z piekarnika zdjąć sznurek, do wytworzonego w czasie pieczenia sosu dodać musztardę, cząstki pomarańczy i wstawić ponownie do piekarnika na około 5 minut.
Pieczeń kroić na plastry i dekorować kawałkami pomarańczy i natką pietruszki.