Pieczarkowy ryż

19 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczne samodzielne danie lub dodatek do II dania .

Czas : 20 minut

Składniki :

1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu długoziarnistego lub parabolicznego

10 średnich pieczarek

2 łyżki oleju aromatyzowanego grzybami

1 łyżka masła

sól

pieprz biały mielony

Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i masło . Wrzucić pieczarki i smażyć na rumiano mieszając .Dołożyć ryż i podsmażać chwilę .Doprawić sola i pieprzem .Zostawić na 30 minut by ryż przeszedł smakiem pieczarek. Podgrzać przed podaniem .

Olej o smaku grzybowym można kupić ( np. truflowy lub borowikowy ) .Ja aromatyzuję sama wrzucając do butelki z olejem połamane kapelusze suszonych grzybów ( tak ze 4 średniej wielkości na litrowa butelkę ) i zostawiając na minimum tydzień.

file1263919100



FORUM - bieżące dyskusje

Inhalacje
Jesteśmy w końcu po leczeniu i mam nadzieję, że w to już naprawdę koniec...
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Co do leczenia kanałowego zębów mam nieco wątpliwości czy aby powinno się...
Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.