Pieczarkowy ryż
Aromatyczne samodzielne danie lub dodatek do II dania .
Czas : 20 minut
Składniki :
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu długoziarnistego lub parabolicznego
10 średnich pieczarek
2 łyżki oleju aromatyzowanego grzybami
1 łyżka masła
sól
pieprz biały mielony
Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i masło . Wrzucić pieczarki i smażyć na rumiano mieszając .Dołożyć ryż i podsmażać chwilę .Doprawić sola i pieprzem .Zostawić na 30 minut by ryż przeszedł smakiem pieczarek. Podgrzać przed podaniem .
Olej o smaku grzybowym można kupić ( np. truflowy lub borowikowy ) .Ja aromatyzuję sama wrzucając do butelki z olejem połamane kapelusze suszonych grzybów ( tak ze 4 średniej wielkości na litrowa butelkę ) i zostawiając na minimum tydzień.