Pieczarki z nutką włoską
16 średniej wielkości pieczarek
Na farsz:
60 g rozpuszczalnych płatków owsianych,
50 g startej goudy,
3 łyżki oleju roślinnego,
4 łyżki masła,
3 pomidory,
1 strąk papryki,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
po 1 łyżce posiekanego estragonu i tymianku,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić na sucho. Oddzielić trzony. Obrać cebulę i ząbek czosnku, razem z trzonami pieczarek drobno posiekać. Dodać rozpuszczalne płatki owsiane oraz posiekane zioła i wszystko razem poddusić na oleju. Strąk papryki umyć, przepołowić, usunąć nasiona i białe przegrody nasienne, a miąższ pokroić w malutką kostkę. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę, usunąć pestki i nasady szypułek, miąższ pokroić w małą kostkę. Rozdrobnione pomidory i strąk papryki wymieszać z częścią już przygotowanego farszu, połączyć z polową startego sera i przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Kapelusze pieczarek posmarować masłem, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek, napełnić je farszem i posypać z wierzchu pozostałym startym serem. Formę wsunąć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i zapiekać pieczarki, aż się zrumienią.
Jeszcze ciepłe podawać z mieszaną zieloną sałatą, polaną ziołowym sosem vinegret.