Pieczarki z nutką włoską

11 września 2012,
dodał: Sara101
Artykuł zewnętrzny

16 średniej wielkości pieczarek

Na farsz:

60 g rozpuszczalnych płatków owsianych,
50 g startej goudy,
3 łyżki oleju roślinnego,
4 łyżki masła,
3 pomidory,file1347386309
1 strąk papryki,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
po 1 łyżce posiekanego estragonu i tymianku,
sól i pieprz.

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić na sucho. Oddzielić trzony. Obrać cebulę i ząbek czosnku, razem z trzonami pieczarek drobno posiekać. Dodać rozpuszczalne płatki owsiane oraz posiekane zioła i wszystko razem poddusić na oleju. Strąk papryki umyć, przepołowić, usunąć nasiona i białe przegrody nasienne, a miąższ pokroić w malutką kostkę. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę, usunąć pestki i nasady szypułek, miąższ pokroić w małą kostkę. Rozdrobnione pomidory i strąk papryki wymieszać z częścią już przygotowanego farszu, połączyć z polową startego sera i przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Kapelusze pieczarek posmarować masłem, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek, napełnić je farszem i posypać z wierzchu pozostałym startym serem. Formę wsunąć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i zapiekać pieczarki, aż się zrumienią.
Jeszcze ciepłe podawać z mieszaną zieloną sałatą, polaną ziołowym sosem vinegret.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....