Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 12 średnich pieczarek, cebula, 1/2 czerwonej papryki, 3/4 szkl. kaszy jaglanej, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki startego żółtego sera, sól ziołowa, pieprz świeżo zmielony, oregano.
Pieczarki oczyścić, nóżki wykroić i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę, wraz z pokrojonym nóżkami dodać do cebuli. Smażyć ok. 3 min. Kaszę zalać wodą, ugotować na sypko. Odcedzić i dodać do warzyw. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek napełnić gotowym farszem, posypać startym serem i oprószyć odrobiną oregano. Piec ok. 25min w temp. 180st.