Pieczarki marynowane
nieduże pieczarki
ogórek
cebula
zalewa:
2 szkl wody
6 dużych łyżek octu
3 łyżki cukru
3 łyżki pikantnego keczupu
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
1łyżeczka soli
ostra papryka lub chile
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
panierka:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Umyte i osuszone pieczarki posypujemy solą i pieprzem, panirujemy w jajku i tartej bułce i smażymy na złoty kolor.
Z podanych składników gotujemy zalewę. Układamy najlepiej w słoiku warstwami pieczarki, cebula pokrojona w grube plastry i ogórek zielony nieobrany, pokrojony w plastry i znów pieczarki cebula i ogórek aż do wyczerpania składników. Zalać zalewą i odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki. Najlepsze po 2 dniach jak wszystkie składniki przejdą dokładnie zalewą i przyprawami. Można podawać jako przystawkę do obiadu lub do mięs i wędlin.