Pieczarki kawowo – waniliowe

3 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

150 g margaryny

1 jajko

4 łyżki zmielonej na puder fruktozy

5 kropli aromatu waniliowego

1 i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej

2 czubate łyżki mąki pszennej

1  płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Kawę (jeśli ma grubszą frakcję) zmielić na pył. Margarynę utrzeć z fruktozą, aromatem i jajkiem. Maki wymieszać z sodą, połową kawy i porcjami dodawać do margaryny ciągle miksując. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Z ciasta formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę (jeśli ma grubszą frakcję) zmielić na pył. Końcówkę plastikowej butelki maczać w kawie, a następnie przykładać do kulek i delikatnie dociskać. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Jeżeli ktoś lubi słodkie ciastka – proszę zwiększyć ilość fruktozy (można ją zastąpić cukrem – pudrem).

file1265200285