Pieczarki kawowo – waniliowe
150 g margaryny
1 jajko
4 łyżki zmielonej na puder fruktozy
5 kropli aromatu waniliowego
1 i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Kawę (jeśli ma grubszą frakcję) zmielić na pył. Margarynę utrzeć z fruktozą, aromatem i jajkiem. Maki wymieszać z sodą, połową kawy i porcjami dodawać do margaryny ciągle miksując. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Z ciasta formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę (jeśli ma grubszą frakcję) zmielić na pył. Końcówkę plastikowej butelki maczać w kawie, a następnie przykładać do kulek i delikatnie dociskać. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Jeżeli ktoś lubi słodkie ciastka – proszę zwiększyć ilość fruktozy (można ją zastąpić cukrem – pudrem).