Pieczarki kawowo – waniliowe

3 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

150 g margaryny

1 jajko

4 łyżki zmielonej na puder fruktozy

5 kropli aromatu waniliowego

1 i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej

2 czubate łyżki mąki pszennej

1  płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Kawę (jeśli ma grubszą frakcję) zmielić na pył. Margarynę utrzeć z fruktozą, aromatem i jajkiem. Maki wymieszać z sodą, połową kawy i porcjami dodawać do margaryny ciągle miksując. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Z ciasta formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę (jeśli ma grubszą frakcję) zmielić na pył. Końcówkę plastikowej butelki maczać w kawie, a następnie przykładać do kulek i delikatnie dociskać. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Jeżeli ktoś lubi słodkie ciastka – proszę zwiększyć ilość fruktozy (można ją zastąpić cukrem – pudrem).

file1265200285



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.