Pierniczki w czekoladzie

29 listopada 2010,
dodał: liani
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

6 jajek
2 szklanki maki
1,5 szklanki cukru
2 lyżki miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Delecta
10 łyżek mleka
cukier waniliowy
łyżeczka cynamonu,
kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
5 łyżek kakao
250g masła
dżem truskawkowy
Polewa czekoladowa Delecta (ja użyłam 700g bo nie dodaje masła)

Suche składniki połączyć (oprócz cukru). Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Dodać przesiane suche składniki, masło,miód i  mleko. Całość zmiksować i upiec 2 placki. (blacha 40*28) Ja piekę najpierw jeden placek a później drugi i na gorący daje dżem a później przykrywam. Ciasto zostawić na kilka godzin aż się troszkę przesuszy. Pokroić w kostki i oblać polewą. Podałam ilość polewy jaką ja używam ale jeśli ktoś rozpuszcza z masłem to może być mniej.

file1291028496



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...