Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi

3 grudnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi_small
Przepis: Reza

Składniki

1 gotowa do pieczenia perliczka
100g rodzynek sułtańskich
150ml zimnej herbaty
30g masła
1 duża cebula porządnie posiekana
3 ząbki czosnku
po 100g jasnych i ciemnych winogron, przepołowionych, bez pestek
40 prażonych orzechów laskowych, pokrojonych
150ml porto
50 ml soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej
1 laska cynamonu
kilka listków laurowych
sól i pieprz
garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Weź mały rondelek, wlej do niego herbatę i wsyp rodzynki. Doprowadź do wrzenia.
3. Zdejmij z ognia i daj rodzynkom napęcznieć.
4. W międzyczasie rozgrzej masło w naczyniu żaroodpornym na tyle dużym, by zmieścić perliczkę.
5. Zarumień perliczkę z każdej strony i wyjmij.
6. W tym samym naczyniu podsmaż cebulkę, aż zmięknie.
7. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty.
8. Włóż perliczkę z powrotem do naczynia.
9. Dodaj rodzynki i herbatę, winogrona i większość orzechów.
10. Dodaj resztę składników, oprócz pietruszki.
11. Doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj naczynie i wsadź do piekarnika na około 45 minut. Zdejmij pokrywkę na ostatnie 15 minut.
12. Pamiętaj by co jakiś czas „podlewać” ptaka sosem. Perliczki mają to do siebie, że szybko wysychają. Trzeba się starać, by ptaszysko było porządnie nawilżone.
13. Na końcu dodaj pietruszkę, resztę orzechów i serwuj.

Wskazówka: Serwuj w całości na półmisku obsypanym pietruszką, pozostałymi orzechami i z sałatką z pęczaku.
Najlepszy sposobem na sprawdzenie, czy ptak jest już gotowy, jest wbicie szpikulca w najgrubszą część uda. Jeżeli wypływający sok jest czysty (nie ma krwistego koloru), to znaczy, że można już zabierać się do jedzenia.

 

Bajeczne Święta i Nowy Rok z Jenny i Rezą
„Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network

Przeżyj niezwykłe Święta przy stole zastawionym wyjątkowymi potrawami. Wybierz się w kulinarną podróż, pełną tradycji różnych krajów i niezwykłych, świątecznych smaków. Uczcij Nowy Rok ucztą godną króla. Brzmi jak bajka? Jeżeli masz takich nauczycieli, jak Jenny Morris i Reza Mahammad, wszystko jest możliwe.

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej iazjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z „Bajecznej akademii kulinarnej”.

Emisja odcinków, z których pochodzą przepisy: 21, 23, 24 i 25 grudnia, godz. 17:30.
O Polsat Food Network

Rozrywka i jedzenie prosto z serca.
Polsat Food Network to świeże spojrzenie na programy kulinarne i celebracja wszystkiego, co odważne, zabawne
i rozrywkowe w tym gatunku. To nie jest typowy kanał o tym, jak gotować! Polsat Food Network to nieustająco jedna
z najszybciej rozwijających się, lifestyle’owych i rozrywkowych marek, pełna wielokrotnie nagradzanych programów o gotowaniu, mistrzów kuchni i kulinarnych rywalizacji.
W Wielkiej Brytanii Food Network to numer jeden wśród lifestyle’owych kanałów, dostępny na wszystkich największych platformach. Strona www.foodnetwork.co.uk jest dostępnym przez całą dobę dopełnieniem kanału, na którym można znaleźć codzienną ramówkę, oglądać na żywo lub na życzenie odcinki programów, zapoznać się z biografiami szefów kuchni, przepisami i innymi formami kontentu.
W obszarze EMEA zapraszamy po więcej informacji na strony: Polska: www.foodnetwork.pl; Południowa Afryka: www.foodnetwork.co.za; dodatkowo EMEA: www.foodnetworktv.com. W USA zapraszamy na stronę www.foodnetwork.com, która jest wiodącą stroną kulinarną w Ameryce i gdzie kanał jest jednym z najbardziej popularnych w telewizji.
Polsat Food Network należy do Scripps Network International, lidera w mediach lifestyle’owych, w dziedzinach, takich jak jedzenie, dom i podróże; dla telewizji, internetu i powstających platform. Na rynku międzynarodowym funkcjonuje pod nazwą Food Network.

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz