Perfekcyjny ryż

14 lipca 2011,
dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składnik

  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka (posiekana)
  • 1 1 / 2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny ryż
  • 2 i 1/2 szklanki rosołu, lub wody (podgrzane)
  • 1 ząbek czosnku, rozbity
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki, do przybrania

Sposób przygotowania:

Roztopić mało na patelni i dodać rosół/ wodę. Dodać szalotki i gotować do miękkości. Dodać ryż i mieszać, aż ryż zrobi się błyszczący. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać rozbity czosnek i gałązki tymianku. Przykryć szczelnie pokrywą. Gotować ok. 15 – 17 minut.

Wyjąć tymianek i czosnek. Nałożyć do misek i dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

file1310668206



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...