Perfekcyjny ryż
Artykuł zewnętrzny
Składnik
- 2 łyżki masła
- 1 szalotka (posiekana)
- 1 1 / 2 szklanki ryżu długoziarnistego
- sól
- świeżo zmielony czarny ryż
- 2 i 1/2 szklanki rosołu, lub wody (podgrzane)
- 1 ząbek czosnku, rozbity
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki, do przybrania
Sposób przygotowania:
Roztopić mało na patelni i dodać rosół/ wodę. Dodać szalotki i gotować do miękkości. Dodać ryż i mieszać, aż ryż zrobi się błyszczący. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać rozbity czosnek i gałązki tymianku. Przykryć szczelnie pokrywą. Gotować ok. 15 – 17 minut.
Wyjąć tymianek i czosnek. Nałożyć do misek i dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!