Penne z pulpecikami
Artykuł zewnętrzny
- makaron penne
- 2 papryki
- mała cukinia
- 10 dag fety w kostkach
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- papryczka chili
- łyżeczka oregano
Pulpeciki:
- 35 dag mielonej łopatki
- jajko
- łyżeczka oregano
- łyżka parmezanu
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
- Przygotowuję pulpeciki: mięso mielone mieszam z jajkiem, parmezanem, doprawiam solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Formuję malutkie pulpeciki. Odstawiam do lodówki na godzinę.
- Cukinię kroję w półplasterki. Na oliwie przesmażam cukinię, dodaję czosnek, posiekaną papryczkę chili, paprykę. Smażę, mieszając 5 minut. Doprawiam oregano i pieprzem.
- Pulpeciki smażę na oleju. Gotuję makaron, mieszam z warzywami i opcjonalnie z fetą. Obkładam pulpecikami.