Penne pełnoziarniste z zielonym pesto szpinakowym

14 czerwca 2012, dodał: Claudia Trish
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla dwóch osób:

  • 2 szklanki makaronu penne pełnoziarnistego
  • 3 duże garście świeżego młodego szpinaku
  • 4 łyżki orzechów włoskich lub pinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 filiżanka startego sera Parmezan, Pecorino Romano lub Grana Padano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ewentualnie: liście świeżej bazylii

Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, odcedzam i mieszam z 1 łyżką oliwy z  oliwek. W blenderze miksuję resztę składników na jednolitą pastę, pozostawiając 2 łyżki sera do posypania po makaronie. Na patelni, zrumieniam makaron, dodaję pesto, mieszam i chwilę podsmażam razem. Dolewam dodatkową oliwę, jeśli jest taka konieczność. Przekładam do głębokich talerzy i posypuję pozostałym serem.

Smaczego !

file1339685043



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...