Penne pełnoziarniste z zielonym pesto szpinakowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki dla dwóch osób:
- 2 szklanki makaronu penne pełnoziarnistego
- 3 duże garście świeżego młodego szpinaku
- 4 łyżki orzechów włoskich lub pinii
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 filiżanka startego sera Parmezan, Pecorino Romano lub Grana Padano
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ewentualnie: liście świeżej bazylii
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, odcedzam i mieszam z 1 łyżką oliwy z oliwek. W blenderze miksuję resztę składników na jednolitą pastę, pozostawiając 2 łyżki sera do posypania po makaronie. Na patelni, zrumieniam makaron, dodaję pesto, mieszam i chwilę podsmażam razem. Dolewam dodatkową oliwę, jeśli jest taka konieczność. Przekładam do głębokich talerzy i posypuję pozostałym serem.
Smaczego !