Penne pełnoziarniste z zielonym pesto szpinakowym

14 czerwca 2012,
dodał: Claudia Trish
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla dwóch osób:

  • 2 szklanki makaronu penne pełnoziarnistego
  • 3 duże garście świeżego młodego szpinaku
  • 4 łyżki orzechów włoskich lub pinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 filiżanka startego sera Parmezan, Pecorino Romano lub Grana Padano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ewentualnie: liście świeżej bazylii

Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, odcedzam i mieszam z 1 łyżką oliwy z  oliwek. W blenderze miksuję resztę składników na jednolitą pastę, pozostawiając 2 łyżki sera do posypania po makaronie. Na patelni, zrumieniam makaron, dodaję pesto, mieszam i chwilę podsmażam razem. Dolewam dodatkową oliwę, jeśli jest taka konieczność. Przekładam do głębokich talerzy i posypuję pozostałym serem.

Smaczego !

file1339685043



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....