Pekinka ostro-słodka

4 lutego 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny smak kapusty pekińskiej ,, przełamany „ ostrością rzodkwi i słodkością pomarańcza .

Czas : 10 minut

Składniki :

1 szklanka pokrojonej w cienkie paseczki kapusty pekińskiej

½ szklanki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) białej rzodkwi

½ dużego pomarańcza ( obrany , oczyszczony z białych włókien ) pokrojonego w drobną kostkę

1 łyżka oleju słonecznikowego

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka łagodnej musztardy

sól

pieprz biały mielony

szczypta cukru

Kapustę i rzodkiew wsypać do miski i wygnieść rękami by puściły sok i zmiękły. Dodać pomarańcz , olej , majonez , musztardę i wymieszać .Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem .

Podałam do Kotletów mielonych w sosie ( miałam zamrożone ) i Puree ziemniaczano-pietruszkowym .

file1265318779