Pekinka awaryjna w słoikach
wiem, wiem – świeża pekinka jest dostępna cały rok, ale dobrze mieć kilka awaryjnych słoiczków rożnych gotowych sałatek, prawda?
Składniki:
- 1 duża kapusta pekińska
- 1 cebula czerwona
- 2 niezbyt duże marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/4korzenia selera
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 pęczek dymki razem ze szczypiorem
- ew. łyżka nasion kminku, ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć
- ZALEWA:
- 1 szkl. octu spirytusowego 10%
- 3 szkl. wody
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa i liście myjemy, osączamy. Korzeniowe trzeba oskrobać, cebulę obrać, z kapusty usunąć uszkodzone i ew. nadpsute liście. Warzywa korzeniowe ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę kroimy w paski – zielone części dość grubo, te białe z grubszymi nerwami – cienko. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy ocet i ew. kminek. Jeszcze ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na ok. 30 min.. Następnie sałatkę upychamy dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręcamy nakrętkami. Słoiki wstawiamy do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewamy letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.