Pavlova z truskawkami j jagodami
Składniki:
4 szt zimne białka,
25 dkg cukier drobny lub puder,
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
400 ml kremówki,
2 łyżeczki żelatyny,
truskawki świeże,
jagody
Przygotowanie:
Beza: białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać do momentu kiedy cukier się rozpuści, a białka będą białe, lśniące i bardzo sztywne. Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 30 cm i rozłożyć białka wyrównując boki. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem do 160 st na 5 min i po tym czasie zmniejszyć na 90 st na 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do całkowitego wystudzenia piekarnika.
Bita śmietana
zimną kremówkę ubić na sztywno dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl wody i jeszcze chwilkę miksować. Zimną bezę przełożyć na talerz spodem do góry. Rozłożyć bitą śmietanę. Nie dodajemy cukru pudru do śmietany, beza jest już bardzo słodka. Na bitej śmietanie rozłożyć umyte, odszypułkowane truskawki i jagody. Podajemy najlepiej zaraz po przygotowaniu.