Pasztet ziemniaczany z pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 25 dag maki
- sól
- 3 żółtka
- 12 dag masła
- 2 marchewki
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 20 dag pieczarek
- 10 dag groszku
- pieprz
- szafran
- 1/8l śmietanki
- 3 jajka
- 10 dag sera żółtego
- 2 białka
Do mąki dodać sól, jedno żółtko i masło, zagnieść, schłodzić. Rozwałkować,2/3 ciasta wyłożyć formę. Marchewkę pokroić w kostkę ugotować. Plasterki ziemniaków i pieczarek wymieszać z marchewką i groszkiem, doprawić, ułożyć na cieście. Polać śmietanką rozmieszaną z jajkami,startym serem i solą. Przykryć resztą ciasta. Żółtka rozmieszać z 2 łyżkami wody i polać pasztet. Piec 40 min w 180 stopniach.
Na kolację…