Pasztet ziemniaczany z pieczarkami

21 marca 2011, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 25 dag maki
  • sól
  • 3 żółtka
  • 12 dag masła
  • 2 marchewki
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag groszku
  • pieprz
  • szafran
  • 1/8l śmietanki
  • 3 jajka
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 białka

Do mąki dodać sól, jedno żółtko i masło, zagnieść, schłodzić. Rozwałkować,2/3 ciasta wyłożyć formę. Marchewkę pokroić w kostkę ugotować. Plasterki ziemniaków i pieczarek wymieszać z marchewką i groszkiem, doprawić, ułożyć na cieście. Polać śmietanką rozmieszaną z jajkami,startym serem i solą. Przykryć resztą ciasta. Żółtka rozmieszać z 2 łyżkami wody i polać pasztet. Piec 40 min w 180 stopniach.

Na kolację…