Pasztet z soczewicy
Składniki:
soczewica (250 g)
por
3 marchewki
2 pietruszki
mały seler
2 jajka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka imbiru
1-1,5 curry w proszku
1-1,5 łyżeczka pieprzu
natka pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
6 łyżek oliwy z oliwek
oliwki
Sposób przygotowania:
Gotujemy pietruszkę, seler, marchew oraz pora. Do drugiego garnka wrzucamy soczewicę (wcześniej należy ją kilkakrotnie przepłukać pod zimną wodą na sitku ) następnie gotujemy ją zalewając 2 szklankami wody. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę przypraw . Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy lekko na oliwie z oliwek. Dodajemy soczewicę, cebulę i pokrojone warzywa wcześniej ugotowane, wsypujemy przyprawy i dusimy 10 minut. Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy 2 całe jaja, mieszamy wszystko i wkładamy do foremki. Do piekarnika na godzinę z temperaturą 180 stopni.
Źródło: http://keepfitandbebeauty.blogspot.com