Pasztet z selera wg Yvonne

29 października 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg obranego korzenia selera

20 dkg marchewki

10 dkg korzenia pietruszki

30 dkg cebuli

½ kostki masła

5 dużych ząbków czosnku

2 dkg suszonych borowików szlachetnych

2 kostki rosołowe Bulion Cielęcy

1 szklanka wody

1 łyżka Delikatu do Mięs

1 łyżeczka białego mielonego pieprzu

½ łyżeczki suszonego majeranku

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

¾ szklanki bułki tartej

5 jajek

10 suszonych śliwek

1 łyżeczka mąki

Wykonanie:

Seler, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszystko do garnka, dodajemy wodę i kostki rosołowe. Gotujemy 1 godzinę na bardzo małym gazie (co 10 – 15 minut mieszając). Czosnek wraz z grzybami wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy do warzyw, odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, bardzo często mieszając(do całkowitego odparowania wody). Następnie dodajemy pieprz, majeranek, gałkę i Delikat. Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy masę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. 2 keksówki o dł. 25 cm. lub 1 dużą blachę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do wystudzonej masy dodajemy 5 żółtek i ¾ szklanki bułki tartej. Śliwki obtaczamy w mące. Masę dokładnie wyrabiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do masy selerowej i mieszamy. Połowę masy wykładamy do jednej foremki, do drugiej połowy masy dodajemy śliwki i mieszamy. Wykładamy ją do drugiej foremki. Pasztet pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Smacznego!

    file1256828111



    FORUM - bieżące dyskusje

    jaką wodę pić?
    Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
    Ogólnie o zdrowiu
    Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
    Problem z włosami
    No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
    Na Jesienne smutki jakie zapachy?
    O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

    Preferencje plików cookies

    Inne

    Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

    Niezbędne

    Niezbędne
    Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

    Reklamowe

    Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

    Analityczne

    Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Funkcjonalne

    Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

    Wydajnościowe

    Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.