Pasztet z królika

28 grudnia 2018, dodał: 19natsko93

 

* 1 królik (mój miał niewiele ponad 1 kg)
* 250 g wątróbki drobiowej
* 0,5 kg podgarla
* 4 jajka
* 1 korzeń pietruszki
* 2 średniej wielkości marchewki
* po kawałku selera i pora
* 2 cebule
Przyprawy:
* 1 liść laurowy
* 2 ziela angielskie
* 2 owoce jałowca
* majeranek
* papryka słodka
* sól
* pieprz
* gałka muszkatołowa
* 1 łyżka masła
* 5 łyżek bułki tartej
Królika i podgarle wyporcjować i włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Na maśle podsmażyć wątróbkę. Krótko, aby tylko się ścięła. Również zmielić i dodać do pasztetu. Do masy wbić jajka, dosypać bułki tartej, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić i włożyć do keksówki (bądź dwóch – w zależności od ilości masy).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Pasztet piec przez ok. 1 godzinę.

 

 

file1546017250



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
STOP