Pasztet mieszany o smaku grzybowym

6 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny o lekko grzybowym smaczku.

Czas : 8 godzin ( czas z zastyganiem pasztetu )

Składniki :

  • 0,75 dag mięsa drobiowego ( pól na pół kurczak i kura )
  • 0,50 dag mięsa od szynki- wieprzowego
  • 0,50 dag wołowiny
  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • ½ kg boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 małego selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • garść grzybów suszonych
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • ½ utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2-4 łyżki masła
  • 10 jajek
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • maggi w płynie
  • bułka tarta
  • 1 litr wody

Mięso z  kurczaka, kury , wołowinę , warzywa , ziele angielskie, liście laurowe, grzyby , kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso, grzyby i jarzyny . Boczek i mięso od szynki natrzeć solą , pieprzem i papryką mieloną .Upiec w rękawie foliowym ( 1 godzina ) w piekarniku . Wyjąć( sos który się zebrał zlać do miseczki ) . Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem . Wątróbkę zdjąć z patelni , a tłuszcz ze smażenia pozostawić . Zmielić mięso, wątróbkę , warzywa, grzyby .Dodać jajka, sos z pieczenia , tłuszcz ze smażenia wątróbek . Dobrze wymieszać . Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową , maggi . Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsna . Posypać z wierzchu bułką tartą . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny . Wyjąć . Ostudzić .

Podawać pokrojony w plastry najlepiej z sosem tatarskim .

Ładniej wygląda ten pasztet gdy grzyby są pokrojone w paseczki i zmieszane z masą mięsną a nie zmielone .Ale moje wnuki mają ,, długie zęby „ na grzyby i trzeba je przemycać .

Ja z tej porcji upiekłam 1 w podłużnej keksówce dużej i 1 duży w szkle żaroodpornym .

Podpowiadam , że ja z reguły gotowane mięso z kurczaka, wołowinę i kury mam nazbierane w zamrażalniku . Po prostu jak gotuję zupę na tych mięsach to potem obieram mięso od kości i wkładam do pojemnika ( mam taki jeden wymiarowy na tą porcję ) .Jak jest pełny to wiem , że mam gotowanego tyle ile trzeba . Razem z mięsem mrożę włoszczyznę z 1 rosołu .

Czasem wątróbkę drobiową mam już też podsmażoną – jak robię na obiad to kupuję trochę więcej i usmażoną odkładam .

Zawsze to łatwiej ( i taniej ) jak nie trzeba wszystkiego na raz robić i kupować .

file1270551568



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...