Pasztet drobiowy z podgrzybkami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg ugotowanego mięsa z kurczaka
- garść suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oleju
- pęczek lub 3 łyżki suszonej natki pietruszki
- 2 jaja
- ok. 5 łyżek tartej bułki
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
- sól, pieprz
Mięso obrać z kości i skóry (podana ilość dotyczy już obranego mięsa). Grzyby przepłukać i moczyć w wodzie 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, oprószyć solą.
Cebulę i grzyby przesmażyć na oleju, tak żeby cebula się zeszkliła, wystudzić.
Mięso i cebulę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub ewentualnie zmiksować w blenderze. Dodać jaja, posiekaną natkę pietruszki i tartą bułkę, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić.
Formę (mała keksówka lub nieduże naczynie żaroodporne) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsno-grzybową, wyrównać i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.