Pasztet drobiowy z podgrzybkami

12 września 2012, dodał: CafeBabilon
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ugotowanego mięsa z kurczaka
  • garść suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • pęczek lub 3 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 2 jaja
  • ok. 5 łyżek tartej bułki
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
  • sól, pieprz

Mięso obrać z kości i skóry (podana ilość dotyczy już obranego mięsa). Grzyby przepłukać i moczyć w wodzie 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w  kostkę, oprószyć solą.

Cebulę i grzyby przesmażyć na oleju, tak żeby cebula się zeszkliła, wystudzić.

Mięso i cebulę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub ewentualnie zmiksować w blenderze. Dodać jaja, posiekaną natkę pietruszki i tartą bułkę, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić.

Formę (mała keksówka lub nieduże naczynie żaroodporne) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsno-grzybową, wyrównać i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

file1347424607