Paszteciki z grzybami i kapustą mojej babci
Składniki:
25 dag. maki
150 ml. mleka
2 dag. drożdży
1/2 lyżeczki cukru
jajko
5 dag. masła
sól
tłuszcz
Na farsz:
5 dag. suszonych grzybów
50 dag. kwaszonej kapusty
1 cebula
2 dag. mąki
sól
pieprz
kminek Kamis
1 jajko
5 dag. żółtego sera
Przygotowanie:
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować,. Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów i ugotować pod przykryciem do miękkości. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą i pokrojonymi w kostkę grzybami , kminkiem i doprawić do smaku. Drożdże rozetrzeć z cukrem i częścią ciepłego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 min. Następnie wlewać powoli do przesianej mąki razem z pozostałym mlekiem, dodać jajko, posolić. Wyrobić ciasto . Gdy ciasto odstaje od ręki i ścianek naczynia, wlać do niego powoli stopione masło, ciągle wyrabiając. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 0,5 –1 cm, pokroić w paski szerokości 10 cm. Nałożyć nadzienie wzdłuż każdego paska, zawinąć tak, aby spód ciasta wystawał na 1 cm. Zlepić brzegi, pokroić ukośnie na kawałki 3-4 cm, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem, posypać startym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.