Paszteciki krucho-drożdżowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ciasto
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 margaryna
- 1 szklanka śmietany kwaśnej
- 1/2 kg maki
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
Drożdże i cukier rozrobić na talerzu. Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, wlać drożdże i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto podzielić na porcje, rozwałkowywać, nakładać farsz wzdłuż, zwijać jak makaron i kroić paszteciki. Górę smarować rozmąconym jajkiem, posypać żółtym serem i papryką. Piec w temperaturze 175 stopni na kolor rumiany.
Farsz
- 40 dag gotowanego mięsa
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
Wykonanie
Pieczarki opłukać i udusić z cebulą. Ugotowane mięso zmielić razem z pieczarkami. Doprawić solą.