Pasztecik z wątróbki – pasta na kanapki
Artykuł zewnętrzny
Bardzo prosta pasta, ale może być doskonałym dodatkiem do kanapeczek na przyjęcie.
Składniki
- 30 dkg wątróbki z kurczaka
- 1 niezbyt duża cebulka biała
- łyżka whiskey lub brandy
- 1/4 cebuli czerwonej
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- do smaku: sól i pieprz mielony, tymianek
- 3 łyżki masła
Opis przygotowania
Wątróbkę oczyścić z żyłek, opłukać, dokładnie osuszyć. Białą cebulę obrać i posiekać. Na mocno rozgrzaną patelnie wlać 1 łyżkę masła, wrzucić wątróbkę i smażyć ją po 3-4 min. z obu stron – ma być obsmażona, ale nie krwista. Pod koniec smażenia wlać brandy i podpalić. Kiedy alkohol odparuje wątróbka jest gotowa. Na drugiej łyżce masła zeszklić białą cebulkę. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki, dodać cebulę i zmiksować. Dodać posiekaną drobniutko czerwoną cebulę i koperek. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podawać jako smarowidło do świeżego pieczywa, tostów…Dodatek brandy nie jest konieczny, ale bardzo bardzo wzbogaca smak.
Od redakcji: można wątróbkę przełożyć do kokilków i zalać roztopionym masłem, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.