Pasternak czy pietruszka? Co jest bardziej kaloryczne

3 lutego 2025, dodał: Marta Dasińska

Pasternak i pietruszka są do siebie bardzo podobne. Może się nam zatem zdarzyć, że w sklepie czy na targu pomylimy te warzywa. Z niewiedzy albo winy sprzedawców. A niekoniecznie chcemy mieć słodki rosół, co niestety może się zdarzyć… Jak odróżnić te warzywa i gotować dokładnie to na co mamy ochotę?

Szukając informacji na temat tych dwóch warzyw możemy przeczytać, że obie rośliny należą do rodziny selerowatych. Mają liście odziemne i biały korzeń spichrzowy. Kwiatostany są baldachowate, jednak pietruszka kwitnie na biało, a pasternak na żółto. Liście pietruszki są jadalne, natomiast odradza się jedzenie liści pasternaku. Co to jednak mówi przeciętnemu klientowi, który chciałby w zieleniaku kupić pietruszkę? Moim zdaniem niewiele.

Kolejne różnice o których możemy przeczytać, to fakt, że korzeń pasternaku chociaż ma łudząco podobny wygląd i kolor jak korzeń pietruszki, jest większy i bardziej miękki, a także mniej aromatyczny i mocniej zaokrąglony w górnej części. Miejsce, z którego wyrasta natka jest lekko wklęsłe i otoczone ciemną obwódką. Ten drobny szczegół może być kluczowy przy rozróżnianiu tych podobnych warzyw. Pietruszka zazwyczaj prezentuje się bardziej kremowo, czasem wręcz białawo, podczas gdy pasternak ma lekko żółtawy odcień. Pietruszka jest zazwyczaj smuklejsza i bardziej wydłużona, natomiast pasternak ma tendencję do bycia nieco grubszym i krótszym. Czy można to zauważyć? Nie za bardzo, niestety… Korzenie naprawdę łatwo można ze sobą pomylić padając ofiarą nieuczciwych sprzedawców, oferujących pasternak zamiast pietruszki. I nawet nie chodzi tutaj o cenę, ale o cechy obu warzyw, które dla mnie są najbardziej istotne.

Warto bowiem wiedzieć, że pietruszka zawiera więcej witaminy K, witaminy C i witamin z grupy B, a także więcej żelaza, wapnia, potasu i magnezu w porównaniu do pasternaku. Konkretnie dostarcza około 70 razy więcej witaminy K, 6 razy więcej witaminy C, 9 razy więcej żelaza i 2 razy więcej wapnia. Natomiast pasternak ma dwa razy więcej kalorii i węglowodanów. Indeks glikemiczny pasternaku jest również wyższy niż indeks glikemiczny pietruszki. Pasternaku używano przecież do słodzenia zanim trzcina cukrowa dotarła do Europy. Pasternak dostarcza więcej błonnika niż pietruszka i zawiera więcej skrobi niż pietruszka. Dawniej był przecież powszechnie używany do karmienia zwierząt hodowlanych. Po ugotowaniu pietruszka korzeniowa zachowuje swój wyrazisty smak, podczas gdy pasternak staje się jeszcze słodszy.

Z perspektywy klienta warto wiedzieć pasternak nie pachnie pietruszką, a bardziej marchewką. Jest słodszy w smaku, z wyczuwalnym posmakiem orzechów. Można więc próbować organoleptycznie. Brzmi koszmarnie, ale nie ma lepszej metody. Dzięki temu nie nabierzemy się podczas zakupów. Najlepiej kupować pietruszkę w sprawdzonych, zaufanych miejscach, gdzie mamy pewność co do jakości i pochodzenia produktów. Raczej warto unikać zakupów w miejscach, gdzie sprzedawcy wydają się mniej godni zaufania lub jeśli sama cena wygląda podejrzanie. Nieuczciwi sprzedają pasternak zamiast pietruszki, bo jest tańszy w pozyskaniu i łatwiejszy w uprawie.

Oba te warzywa odgrywają istotną rolę w kuchni i diecie, dostarczając nie tylko wyjątkowych smaków, ale także licznych, ale odmiennych korzyści. Włączenie obu jarzyn do diety może przynieść wymierne korzyści i wspomóc organizm w codziennym funkcjonowaniu, tym bardziej, że obecnie pasternak powraca do łask, co ciekawe w Wielkiej Brytanii jest on bardziej popularny niż pietruszka. Można go piec, gotować, dusić, a nawet używać w zupach i gulaszach. Oba porównywane warzywa mają jednak inne właściwości oraz inny smak i aromat, dlatego nadają się do innych potraw, dobrze jest więc kupować je świadomie.