Pasta z żółtego sera

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Taką pastę pamiętam dobrze z czasów kryzysu. Kiedy o wędlinę było trudno często robiło się ją do kanapek na imprezach i nie tylko…

Składniki

  • 20 dkg żółtego, ostrego sera (np. Tylżycki)
  • 3-5 łyżek gęstego majonezu
  • 1 czerwona papryka słodka
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • ew. posiekany szczypiorek cienki
  • ew. pieprz mielony, sól, chili

Opis przygotowania

Ser zetrzeć na tarce jarzynowej – grubość wybierzcie sami, ja lubię drobno starty. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, małą foremką do ciastek wyciąć kilka np. gwiazdek albo innych kształtów do ozdoby kanapek. Resztę miąższu pokroić w drobną kosteczkę, dodać do sera. Dołożyć majonez, oprószyć papryką mieloną i dokładnie wymieszać. Teraz należy spróbować ponieważ jeśli weźmiemy ostry ser i majonez to nie musimy już doprawiać, ale w innym przypadku przyda się coś do smaku – sól, pieprz albo chili. Taka pasta najlepiej smakuje na ciemnym razowym chlebie, posypana posiekanym szczypiorkiem. Możemy ozdobić kanapki wyciętymi paprykowymi motywami.

file1259610354



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz