Pasta z żółtego sera
Artykuł zewnętrzny
Taką pastę pamiętam dobrze z czasów kryzysu. Kiedy o wędlinę było trudno często robiło się ją do kanapek na imprezach i nie tylko…
Składniki
- 20 dkg żółtego, ostrego sera (np. Tylżycki)
- 3-5 łyżek gęstego majonezu
- 1 czerwona papryka słodka
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- ew. posiekany szczypiorek cienki
- ew. pieprz mielony, sól, chili
Opis przygotowania
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej – grubość wybierzcie sami, ja lubię drobno starty. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, małą foremką do ciastek wyciąć kilka np. gwiazdek albo innych kształtów do ozdoby kanapek. Resztę miąższu pokroić w drobną kosteczkę, dodać do sera. Dołożyć majonez, oprószyć papryką mieloną i dokładnie wymieszać. Teraz należy spróbować ponieważ jeśli weźmiemy ostry ser i majonez to nie musimy już doprawiać, ale w innym przypadku przyda się coś do smaku – sól, pieprz albo chili. Taka pasta najlepiej smakuje na ciemnym razowym chlebie, posypana posiekanym szczypiorkiem. Możemy ozdobić kanapki wyciętymi paprykowymi motywami.