Pasta paprykowo – fasolowa
smaczna pasta do chleba, zamiast wędliny
składniki:
- 3/4 szkl. ugotowanych ziaren białej fasoli (może być z puszki)
- 1 duża papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- do smaku: sól
- ew. zioła w/g własnego smaku
- ew. 1-2 łyżki oliwy
sposób przygotowania:
Paprykę pieczemy układając całe strąki na blasze i wstawiając do gorącego piekarnika na ok. 20 min. po czym wkładamy strąki do foliowej torebki albo do miski i przykrywamy szczelnie folią – po 10 min. skórka łatwo zejdzie. Oczyszczoną, obraną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiej miseczki. Dodajemy fasolę, obrany i pokrojony drobniej czosnek oraz posiekane chili bez pestek. Miksujemy. Doprawiamy solą i ew. 3-4 kroplami octu winnego. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Pastą smarujemy kromki pieczywa, ozdabiamy listkami bazylii. Ja podałam pastę na grzankach z ciemnej, razowej bułeczki. Jeśli do pasty dodamy więcej oliwy albo trochę soku, który wycieknie z pieczonej papryki – rozrzedzimy ją i możemy używać jako sos. Można też dodać w/g uznania jakieś zioła.