Pascha wg Buni
Tradycyjna potrawa na Wielkanoc. Trochę pracochłonna ale warto bo smaczna.
Czas : 24 godziny
Składniki :
- 20 dag białego sera kremowego tłustego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany ( czubatych )
- 4 pełne łyżki cukru pudru
- 3 łyżki miodu płynnego
- 1/2 łyżeczki Przyprawy Skórka pomarańczowa ( Kotanyi )
- 2 łyżeczki Przyprawa do sernika i mas serowych Kotanyi ( lub 1/2 Cukru z prawdziwą wanilią )
- 1 kieliszek alkoholu ( rum , pomarańczówka cytrynówka – ja dałam cytrynówkę )
- 1/2 szklanki rodzynek
- 6 moreli suszonych
- 6 daktyli suszonych
Zagotować 1 /2 szklanki wody z 2 łyżkami miodu i alkoholem. Zalać bakalie i zostawić na kilka godzin by namokły .Roztopić masło i ostudzić . Zmiksować w malakserze ser , śmietanę, masło, 1 łyżkę miodu, skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika .Odcedzić bakalie . Pokroić drobno daktyle po usunięciu pestek i morele .Wymieszać masę serowa z bakaliami . Dziurawą doniczkę lub jeszcze lepiej nie duże sitko wyłożyć gazą jałową .Wyłożyć masę serową na gazę .Zawinąć boki gazy do środka tak by zakryły wierzch . Położyć na wierzch talerzyk ( dopasowany wielkością ) i obciążyć go. Sitko postawić na kamionce i wstawić na 24 godziny do lodówki.
Wyjąć . Odkryć gazę .Wyłożyć paschę na talerzyk. Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej, kawałkami pomarańczy, jadalnymi kwiatami – lub innymi ozdobami. Podawać schłodzoną.