Parzybroda

7 marca 2011, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Pożywne i smaczne danie jednogarnkowe z kapustą w roli głównej. Dlaczego”parzybroda”?…bo podczas jedzenia kiedy z łyżki zwisają kawałki kapusty,to parzą nas w brodę :)

Składniki:

1 kg.białej  kapusty,

1/2 kg. ziemniaków,

10-20 dkg. wędzonego boczku,

2 łyżki mąki,

1 łyżka soku z cytryny,

1 łyżeczka kminku,

przyprawy: sól, pieprz, 1-2 liście laurowe, parę ziaren angielskiego ziela.

Sposób wykonania: kapustę pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować ok.30 min. Gdy kapusta będzie prawie miękka dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować razem na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni,żeby wytopić tłuszcz i na nim przygotować zasmażkę dodając 2 łyżki mąki, a następnie rozprowadzić 2 łyżkami zimnej wody. Zasmażkę ze skwarkami dodać do kapusty z ziemniakami, wymieszać. Całość zagotować i doprawić solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny.

file1299523448



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺