Party time! – czyli karnawałowe inspiracje w kuchni
Jeśli szukasz przepisów na karnawałowe przekąski i potrawy to bardzo dobrze trafiłeś. Wybraliśmy kilka najlepszych propozycji a do tego – niezawodnych. Sprawdzą się w każdym domu i na każdej imprezie. Jedzenie na karnawałowej imprezie powinno być przede wszystkim lekkie, zwłaszcza kiedy mamy ochotę tańczyć. Najlepsze będą tzw. “fingerfoodowe” przekąski, które powinny zachwycać nie tylko smakiem ale i fantazyjnym kształtem i różnorodnością. W końcu: karnawał musi trwać!
-
Kabanosy w cieście francuskim
Składniki:
-
2 opakowania kabanosów
-
opakowanie ciasta francuskiego
-
1 jajko
Wykonanie:
-
Połóż kabanosa na cieście. Ciasto francuskie pokrój na mniejsze kawałki, na długość kabanosów. Szerokość powinna być większa. Natnij ukośnie ciasto, co ½ centymetra.
-
Naprzemiennie zaginaj do środka paski, tak by zakryć kabanosa.
-
Rozkłóć jajko i wysmaruj nim kabanoski. Wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na ok. 20 minut.
2. Pasztet z pestek dyni
Składniki:
-
3 szklanki pestek z dyni
-
1 szklanka kaszki kukurydzianej
-
5 cebul odsmażonych
-
5 łyżek oleju z pestek winogron
-
100g suszonych śliwek
-
sól himalajska
-
pieprz czarny
-
pieprz biały
-
5 szklanek wody lub bulionu warzywnego
-
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
-
Cebule obierz i podsmaż na oleju na złoty kolor.
-
Do blendera wlej wywar bądź wodę, dodaj cebule i pestki z dyni. Zmiksuj na jednolitą masę.
-
Masę przelej do miski. Dodaj kaszkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i odstaw na 20 minut.
-
Wysmaruj blaszkę olejem i wysyp kaszką. Przełóż do blaszki połowę masy, ułóż na środku rząd śliwek i przelej drugą połowę masy.
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 1 ½ godziny. Wystudzony pokrój na plastry i nabij na wykałaczki
3. Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem
Składniki:
-
1 jabłko
-
100g żurawiny
-
liść sałaty
-
pieprz czarny
-
2 łyżki majonezu
-
koperek suszony
-
1 pieczone udko z kurczaka
-
1 opakowanie gotowych spodów do babeczek
Wykonanie:
-
Mięso z udka pokrój w drobną kostkę, natomiast jabłko w cienkie plasterki. Obydwa składniki wymieszaj z majonezem. Dopraw przyprawami.
-
Do każdej babeczki nałóż porwany liść sałaty i wypełnij ją sałatką z kurczakiem. Odstaw na kilka godzin.
-
Żurawiną i koperkiem ozdób babeczki.
4. Ciasteczka serowo-cebulowe z boczkiem
Składniki:
-
2 szklanki mąki (plus mąka do zagniatania ciasta)
-
3 łyżki śmietany
-
80g oleju kokosowego (zamiast margaryny)
-
1 łyżeczka sody
-
szczypta soli himalajskiej
-
1 jajko
-
80g sera żółtego
-
150g boczku
-
olej z pestek winogron
-
1 cebula duża
Wykonanie:
-
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
-
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sodę i sól, jajko, śmietanę, olej kokosowy i wysiekaj.
-
Dodaj cebulkę i starty na grubych oczkach na tarce żółty ser. Zagnieć ciasto.
-
Odrywaj po kawałku, formuj kule, które następnie lekko spłaszczaj i kładź na wysmarowaną olejem blaszkę.
-
Pokrój boczek w drobną kosteczkę i posyp nim ciasteczka. Całość piecz przez ok. 30minut w piekarniku (180*C)
5. Trufle
Składniki:
-
1 szklanka mąki
-
½ ksylitolu
-
¼ szklanki mleka
-
100g masła
-
2 łyżki kakao
-
garść migdałów
-
kilka biszkoptów
Wykonanie:
-
Mleko, ksylitol i kakao rozpuść w garnku na lekkim gazie. Kiedy składniki się połączą, odstaw do wystygnięcia.
-
Na suchej patelni upraż mąkę (ma uzyskać lekko miodowy kolor). odstaw do wystygnięcia.
-
Pokrusz biszkopty (powinno być ½ szklanki) i posiekaj migdały.
-
Do miski dodaj wszystkie składniki i utrzyj na jednolitą masę. Wstaw do lodówki dla lekkiego schłodzenia.
-
Formuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w posypkach: w kawie, słodkim kakao, kokosie, drobno posiekanych migdałach, perełkach, kolorowych cukierkach.
6. Chrustowe róże
Składniki:
-
3 szklanki mąki
-
7 żółtek
-
szczypta soli himalajskiej
-
łyżka spirytusu
-
olej kokosowy do smażenia
-
250g śmietany
-
laska wanilii
Wykonanie:
-
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich ciasto. Wałkiem uderzaj o ciasto, aż pojawią się bąbelki powietrza – zapewni to elastyczność.
-
Rozwałkuj najcieniej jak potrafisz i wykrawaj kwiatki.
-
Smaż kwiatki na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym na złoty kolor z dwóch stron.
-
Przed podaniem obficie potrzep cukrem pudrem i na środek kwiatuszka nałóż kropeczkę dżemu.
7. Kawa rozgrzewająca
Składniki:
-
2 łyżeczki kawy zmielonej naturalnej
-
szczypta imbiru
-
szczypta cynamonu
-
1 łyżeczka karobu
-
1 ½ szklanki wody
-
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Wykonanie:
-
Zagotuj wodę w garnuszku.
-
Dodaj kawę i przyprawy. Na koniec dodaj karob.
-
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na kilka minut i dodaj miód. Dobrze wymieszaj.