Party time! – czyli karnawałowe inspiracje w kuchni

9 stycznia 2015, dodał: katarzyna.15
Artykuł zewnętrzny

 Jeśli szukasz przepisów na karnawałowe przekąski i potrawy to bardzo dobrze trafiłeś. Wybraliśmy kilka najlepszych propozycji a do tego – niezawodnych. Sprawdzą się w każdym domu i na każdej imprezie. Jedzenie na karnawałowej imprezie powinno być przede wszystkim lekkie, zwłaszcza kiedy mamy ochotę tańczyć. Najlepsze będą tzw. “fingerfoodowe” przekąski, które powinny zachwycać nie tylko smakiem ale i fantazyjnym kształtem i różnorodnością. W końcu: karnawał musi trwać!

  1. Kabanosy w cieście francuskim

Składniki:

  • 2 opakowania kabanosów

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 jajko

Wykonanie:

  • Połóż kabanosa na cieście. Ciasto francuskie pokrój na mniejsze kawałki, na długość kabanosów. Szerokość powinna być większa. Natnij ukośnie ciasto, co ½ centymetra.

  • Naprzemiennie zaginaj do środka paski, tak by zakryć kabanosa.

  • Rozkłóć jajko i wysmaruj nim kabanoski. Wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na ok. 20 minut.

    2. Pasztet z pestek dyni

Składniki:

  • 3 szklanki pestek z dyni

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej

  • 5 cebul odsmażonych

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron

  • 100g suszonych śliwek

  • sól himalajska

  • pieprz czarny

  • pieprz biały

  • 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  • Cebule obierz i podsmaż na oleju na złoty kolor.

  • Do blendera wlej wywar bądź wodę, dodaj cebule i pestki z dyni. Zmiksuj na jednolitą masę.

  • Masę przelej do miski. Dodaj kaszkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i odstaw na 20 minut.

  • Wysmaruj blaszkę olejem i wysyp kaszką. Przełóż do blaszki połowę masy, ułóż na środku rząd śliwek i przelej drugą połowę masy.

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 1 ½ godziny. Wystudzony pokrój na plastry i nabij na wykałaczki

    3. Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem

Składniki:

  • 1 jabłko

  • 100g żurawiny

  • liść sałaty

  • pieprz czarny

  • 2 łyżki majonezu

  • koperek suszony

  • 1 pieczone udko z kurczaka

  • 1 opakowanie gotowych spodów do babeczek

Wykonanie:

  • Mięso z udka pokrój w drobną kostkę, natomiast jabłko w cienkie plasterki. Obydwa składniki wymieszaj z majonezem. Dopraw przyprawami.

  • Do każdej babeczki nałóż porwany liść sałaty i wypełnij ją sałatką z kurczakiem. Odstaw na kilka godzin.

  • Żurawiną i koperkiem ozdób babeczki.

    4. Ciasteczka serowo-cebulowe z boczkiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (plus mąka do zagniatania ciasta)

  • 3 łyżki śmietany

  • 80g oleju kokosowego (zamiast margaryny)

  • 1 łyżeczka sody

  • szczypta soli himalajskiej

  • 1 jajko

  • 80g sera żółtego

  • 150g boczku

  • olej z pestek winogron

  • 1 cebula duża

Wykonanie:

  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sodę i sól, jajko, śmietanę, olej kokosowy i wysiekaj.

  • Dodaj cebulkę i starty na grubych oczkach na tarce żółty ser. Zagnieć ciasto.

  • Odrywaj po kawałku, formuj kule, które następnie lekko spłaszczaj i kładź na wysmarowaną olejem blaszkę.

  • Pokrój boczek w drobną kosteczkę i posyp nim ciasteczka. Całość piecz przez ok. 30minut w piekarniku (180*C)

    5. Trufle

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • ½ ksylitolu

  • ¼ szklanki mleka

  • 100g masła

  • 2 łyżki kakao

  • garść migdałów

  • kilka biszkoptów

Wykonanie:

  • Mleko, ksylitol i kakao rozpuść w garnku na lekkim gazie. Kiedy składniki się połączą, odstaw do wystygnięcia.

  • Na suchej patelni upraż mąkę (ma uzyskać lekko miodowy kolor). odstaw do wystygnięcia.

  • Pokrusz biszkopty (powinno być ½ szklanki) i posiekaj migdały.

  • Do miski dodaj wszystkie składniki i utrzyj na jednolitą masę. Wstaw do lodówki dla lekkiego schłodzenia.

  • Formuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w posypkach: w kawie, słodkim kakao, kokosie, drobno posiekanych migdałach, perełkach, kolorowych cukierkach.

    6. Chrustowe róże

Składniki:

  • 3 szklanki mąki

  • 7 żółtek

  • szczypta soli himalajskiej

  • łyżka spirytusu

  • olej kokosowy do smażenia

  • 250g śmietany

  • laska wanilii

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich ciasto. Wałkiem uderzaj o ciasto, aż pojawią się bąbelki powietrza – zapewni to elastyczność.

  • Rozwałkuj najcieniej jak potrafisz i wykrawaj kwiatki.

  • Smaż kwiatki na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym na złoty kolor z dwóch stron.

  • Przed podaniem obficie potrzep cukrem pudrem i na środek kwiatuszka nałóż kropeczkę dżemu.

    7. Kawa rozgrzewająca

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy zmielonej naturalnej

  • szczypta imbiru

  • szczypta cynamonu

  • 1 łyżeczka karobu

  • 1 ½ szklanki wody

  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego

Wykonanie:

  • Zagotuj wodę w garnuszku.

  • Dodaj kawę i przyprawy. Na koniec dodaj karob.

  • Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na kilka minut i dodaj miód. Dobrze wymieszaj.

file1420816585