Party time! – czyli karnawałowe inspiracje w kuchni
Jeśli szukasz przepisów na karnawałowe przekąski i potrawy to bardzo dobrze trafiłeś. Wybraliśmy kilka najlepszych propozycji a do tego – niezawodnych. Sprawdzą się w każdym domu i na każdej imprezie. Jedzenie na karnawałowej imprezie powinno być przede wszystkim lekkie, zwłaszcza kiedy mamy ochotę tańczyć. Najlepsze będą tzw. “fingerfoodowe” przekąski, które powinny zachwycać nie tylko smakiem ale i fantazyjnym kształtem i różnorodnością. W końcu: karnawał musi trwać!
Kabanosy w cieście francuskim
Składniki:
2 opakowania kabanosów
opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
Wykonanie:
Połóż kabanosa na cieście. Ciasto francuskie pokrój na mniejsze kawałki, na długość kabanosów. Szerokość powinna być większa. Natnij ukośnie ciasto, co ½ centymetra.
Naprzemiennie zaginaj do środka paski, tak by zakryć kabanosa.
Rozkłóć jajko i wysmaruj nim kabanoski. Wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na ok. 20 minut.
2. Pasztet z pestek dyni
Składniki:
3 szklanki pestek z dyni
1 szklanka kaszki kukurydzianej
5 cebul odsmażonych
5 łyżek oleju z pestek winogron
100g suszonych śliwek
sól himalajska
pieprz czarny
pieprz biały
5 szklanek wody lub bulionu warzywnego
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Cebule obierz i podsmaż na oleju na złoty kolor.
Do blendera wlej wywar bądź wodę, dodaj cebule i pestki z dyni. Zmiksuj na jednolitą masę.
Masę przelej do miski. Dodaj kaszkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i odstaw na 20 minut.
Wysmaruj blaszkę olejem i wysyp kaszką. Przełóż do blaszki połowę masy, ułóż na środku rząd śliwek i przelej drugą połowę masy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 1 ½ godziny. Wystudzony pokrój na plastry i nabij na wykałaczki
3. Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem
Składniki:
1 jabłko
100g żurawiny
liść sałaty
pieprz czarny
2 łyżki majonezu
koperek suszony
1 pieczone udko z kurczaka
1 opakowanie gotowych spodów do babeczek
Wykonanie:
Mięso z udka pokrój w drobną kostkę, natomiast jabłko w cienkie plasterki. Obydwa składniki wymieszaj z majonezem. Dopraw przyprawami.
Do każdej babeczki nałóż porwany liść sałaty i wypełnij ją sałatką z kurczakiem. Odstaw na kilka godzin.
Żurawiną i koperkiem ozdób babeczki.
4. Ciasteczka serowo-cebulowe z boczkiem
Składniki:
2 szklanki mąki (plus mąka do zagniatania ciasta)
3 łyżki śmietany
80g oleju kokosowego (zamiast margaryny)
1 łyżeczka sody
szczypta soli himalajskiej
1 jajko
80g sera żółtego
150g boczku
olej z pestek winogron
1 cebula duża
Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sodę i sól, jajko, śmietanę, olej kokosowy i wysiekaj.
Dodaj cebulkę i starty na grubych oczkach na tarce żółty ser. Zagnieć ciasto.
Odrywaj po kawałku, formuj kule, które następnie lekko spłaszczaj i kładź na wysmarowaną olejem blaszkę.
Pokrój boczek w drobną kosteczkę i posyp nim ciasteczka. Całość piecz przez ok. 30minut w piekarniku (180*C)
5. Trufle
Składniki:
1 szklanka mąki
½ ksylitolu
¼ szklanki mleka
100g masła
2 łyżki kakao
garść migdałów
kilka biszkoptów
Wykonanie:
Mleko, ksylitol i kakao rozpuść w garnku na lekkim gazie. Kiedy składniki się połączą, odstaw do wystygnięcia.
Na suchej patelni upraż mąkę (ma uzyskać lekko miodowy kolor). odstaw do wystygnięcia.
Pokrusz biszkopty (powinno być ½ szklanki) i posiekaj migdały.
Do miski dodaj wszystkie składniki i utrzyj na jednolitą masę. Wstaw do lodówki dla lekkiego schłodzenia.
Formuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w posypkach: w kawie, słodkim kakao, kokosie, drobno posiekanych migdałach, perełkach, kolorowych cukierkach.
6. Chrustowe róże
Składniki:
3 szklanki mąki
7 żółtek
szczypta soli himalajskiej
łyżka spirytusu
olej kokosowy do smażenia
250g śmietany
laska wanilii
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich ciasto. Wałkiem uderzaj o ciasto, aż pojawią się bąbelki powietrza – zapewni to elastyczność.
Rozwałkuj najcieniej jak potrafisz i wykrawaj kwiatki.
Smaż kwiatki na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym na złoty kolor z dwóch stron.
Przed podaniem obficie potrzep cukrem pudrem i na środek kwiatuszka nałóż kropeczkę dżemu.
7. Kawa rozgrzewająca
Składniki:
2 łyżeczki kawy zmielonej naturalnej
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
1 łyżeczka karobu
1 ½ szklanki wody
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Wykonanie:
Zagotuj wodę w garnuszku.
Dodaj kawę i przyprawy. Na koniec dodaj karob.
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na kilka minut i dodaj miód. Dobrze wymieszaj.