Party time! – czyli karnawałowe inspiracje w kuchni | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Party time! – czyli karnawałowe inspiracje w kuchni

9 stycznia 2015, dodał: katarzyna.15
Artykuł zewnętrzny

 Jeśli szukasz przepisów na karnawałowe przekąski i potrawy to bardzo dobrze trafiłeś. Wybraliśmy kilka najlepszych propozycji a do tego – niezawodnych. Sprawdzą się w każdym domu i na każdej imprezie. Jedzenie na karnawałowej imprezie powinno być przede wszystkim lekkie, zwłaszcza kiedy mamy ochotę tańczyć. Najlepsze będą tzw. “fingerfoodowe” przekąski, które powinny zachwycać nie tylko smakiem ale i fantazyjnym kształtem i różnorodnością. W końcu: karnawał musi trwać!

  1. Kabanosy w cieście francuskim

Składniki:

  • 2 opakowania kabanosów

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 jajko

Wykonanie:

  • Połóż kabanosa na cieście. Ciasto francuskie pokrój na mniejsze kawałki, na długość kabanosów. Szerokość powinna być większa. Natnij ukośnie ciasto, co ½ centymetra.

  • Naprzemiennie zaginaj do środka paski, tak by zakryć kabanosa.

  • Rozkłóć jajko i wysmaruj nim kabanoski. Wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na ok. 20 minut.

    2. Pasztet z pestek dyni

Składniki:

  • 3 szklanki pestek z dyni

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej

  • 5 cebul odsmażonych

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron

  • 100g suszonych śliwek

  • sól himalajska

  • pieprz czarny

  • pieprz biały

  • 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  • Cebule obierz i podsmaż na oleju na złoty kolor.

  • Do blendera wlej wywar bądź wodę, dodaj cebule i pestki z dyni. Zmiksuj na jednolitą masę.

  • Masę przelej do miski. Dodaj kaszkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i odstaw na 20 minut.

  • Wysmaruj blaszkę olejem i wysyp kaszką. Przełóż do blaszki połowę masy, ułóż na środku rząd śliwek i przelej drugą połowę masy.

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 1 ½ godziny. Wystudzony pokrój na plastry i nabij na wykałaczki

    3. Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem

Składniki:

  • 1 jabłko

  • 100g żurawiny

  • liść sałaty

  • pieprz czarny

  • 2 łyżki majonezu

  • koperek suszony

  • 1 pieczone udko z kurczaka

  • 1 opakowanie gotowych spodów do babeczek

Wykonanie:

  • Mięso z udka pokrój w drobną kostkę, natomiast jabłko w cienkie plasterki. Obydwa składniki wymieszaj z majonezem. Dopraw przyprawami.

  • Do każdej babeczki nałóż porwany liść sałaty i wypełnij ją sałatką z kurczakiem. Odstaw na kilka godzin.

  • Żurawiną i koperkiem ozdób babeczki.

    4. Ciasteczka serowo-cebulowe z boczkiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (plus mąka do zagniatania ciasta)

  • 3 łyżki śmietany

  • 80g oleju kokosowego (zamiast margaryny)

  • 1 łyżeczka sody

  • szczypta soli himalajskiej

  • 1 jajko

  • 80g sera żółtego

  • 150g boczku

  • olej z pestek winogron

  • 1 cebula duża

Wykonanie:

  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sodę i sól, jajko, śmietanę, olej kokosowy i wysiekaj.

  • Dodaj cebulkę i starty na grubych oczkach na tarce żółty ser. Zagnieć ciasto.

  • Odrywaj po kawałku, formuj kule, które następnie lekko spłaszczaj i kładź na wysmarowaną olejem blaszkę.

  • Pokrój boczek w drobną kosteczkę i posyp nim ciasteczka. Całość piecz przez ok. 30minut w piekarniku (180*C)

    5. Trufle

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • ½ ksylitolu

  • ¼ szklanki mleka

  • 100g masła

  • 2 łyżki kakao

  • garść migdałów

  • kilka biszkoptów

Wykonanie:

  • Mleko, ksylitol i kakao rozpuść w garnku na lekkim gazie. Kiedy składniki się połączą, odstaw do wystygnięcia.

  • Na suchej patelni upraż mąkę (ma uzyskać lekko miodowy kolor). odstaw do wystygnięcia.

  • Pokrusz biszkopty (powinno być ½ szklanki) i posiekaj migdały.

  • Do miski dodaj wszystkie składniki i utrzyj na jednolitą masę. Wstaw do lodówki dla lekkiego schłodzenia.

  • Formuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w posypkach: w kawie, słodkim kakao, kokosie, drobno posiekanych migdałach, perełkach, kolorowych cukierkach.

    6. Chrustowe róże

Składniki:

  • 3 szklanki mąki

  • 7 żółtek

  • szczypta soli himalajskiej

  • łyżka spirytusu

  • olej kokosowy do smażenia

  • 250g śmietany

  • laska wanilii

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich ciasto. Wałkiem uderzaj o ciasto, aż pojawią się bąbelki powietrza – zapewni to elastyczność.

  • Rozwałkuj najcieniej jak potrafisz i wykrawaj kwiatki.

  • Smaż kwiatki na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym na złoty kolor z dwóch stron.

  • Przed podaniem obficie potrzep cukrem pudrem i na środek kwiatuszka nałóż kropeczkę dżemu.

    7. Kawa rozgrzewająca

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy zmielonej naturalnej

  • szczypta imbiru

  • szczypta cynamonu

  • 1 łyżeczka karobu

  • 1 ½ szklanki wody

  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego

Wykonanie:

  • Zagotuj wodę w garnuszku.

  • Dodaj kawę i przyprawy. Na koniec dodaj karob.

  • Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na kilka minut i dodaj miód. Dobrze wymieszaj.

file1420816585



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...