Parówki w kapuście na włoską nutę
Zamiast gołąbków proponuję parówki zawijane w liście kapusty:) Na obiad lub ciepłą kolację.
składniki:
- 5 liści kapusty włoskiej
- 4 parówki ( dobrej jakości)
- 4 cienkie plastry szynki wędzonej (np. szwarcwaldzka, parmeńska)
- 1 szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 1/2 małego słoika sosu do spagetti
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 12%
- 2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)
- 1 cebula czerwona
- oregano lub inne suszone zioła
- sól, pieprz
Liście kapusty zalać w dużym, płaskim garnku wrzątkiem. Gotować kilka minut, tak aby lekko zmiękły i łatwiej je było zwijać. Odcedzić. Na dnie położyć jeden liść, a z reszty usunąć zgrubiałe nerwy. Każdą parówkę owinąć w plaster szynki a potem w liść kapusty ( jak gołąbka). Można też związać dodatkowo nitką. Wybrałam parówki dobrej jakości, tak by nie pękły podczas gotowania. Włożyć do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w ósemki. Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem i sosem (użyłam sosu Łowicz). Zagotować. Dusić kilka minut. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem. Dodać zioła, śmietanę. Można sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Podawać z pieczywem.