Parówki w kapuście na włoską nutę

12 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Zamiast gołąbków proponuję parówki zawijane w liście kapusty:) Na obiad lub ciepłą kolację.

składniki:

  • 5 liści kapusty włoskiej
  • 4 parówki ( dobrej jakości)
  • 4 cienkie plastry szynki wędzonej (np. szwarcwaldzka, parmeńska)
  • 1 szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 1/2 małego słoika sosu do spagetti
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 12%
  • 2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)
  • 1 cebula czerwona
  • oregano lub inne suszone zioła
  • sól, pieprz

Liście kapusty zalać w dużym, płaskim garnku wrzątkiem. Gotować kilka minut, tak aby lekko zmiękły i łatwiej je było zwijać. Odcedzić. Na dnie położyć jeden liść, a z reszty usunąć zgrubiałe nerwy. Każdą parówkę owinąć w plaster szynki a potem w liść kapusty ( jak gołąbka). Można też związać dodatkowo nitką. Wybrałam parówki dobrej jakości, tak by nie pękły podczas gotowania. Włożyć do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w  ósemki. Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem i sosem (użyłam sosu Łowicz). Zagotować. Dusić kilka minut. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem. Dodać zioła, śmietanę. Można sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Podawać z pieczywem.

file1299927877



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...