Pączki parowane z owocami

5 października 2012, dodał: aneta817
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

5 jajek,

1/2 kg mąki pszennej,

7-8 dag drożdży,

1-1,5 szklanki mleka,

4-5 łyżek cukru,

1/2 kostki margaryny,

szczypta soli

Do parowania:

duża gaza,

płaski ale nie bardzo niski rondel

woda.

Wykonanie:

Z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i  1/2 szklanki mleka robimy rozczyn, tzn. drożdże, mąkę, cukier, mleko mieszamy i odstawiamy aby wyrosły. Żółtka oddzielmy od białek, ucieramy z  cukrem. Mąkę przesiewamy, na nią wlewamy wyrośnięte drożdże, przykrywamy mąką, dodajemy żółtka, mleko (ciepłe, ale niegorące), wyrabiamy ciasto aż odejdzie od ręki, wlewamy roztopioną margarynę i  jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta robimy kuleczki  i nadziewamy owocami albo dżemem i układamy na stolnicy posypanej mąką. Zrobione kluski muszą trochę podrosnąć. Gdy kluski odpoczywają, my przygotowujemy garnek w którym będziemy parować: Do rondla wlewamy zimną wodę (tak aby zajmowała 1/4 objętości naczynia). Górę rondla obwiązujemy gazą. Wodę gotujemy i parujemy 10 minut.