Parboiled- ryż, który się nie klei
Nie zaglądać do garnka, mieszać tylko widelcem, przepłukać kilkakrotnie przed gotowaniem, dodawać olej, oliwę, masło, wcześniej przesmażać na patelni, używać tylko garnków z grubym dnem… sposobów na sypki ryż jest naprawdę dużo.
Bardziej lub mniej skuteczne, sprawdzone lub nie sposoby na ugotowanie ryżu na sypko są znakiem ciągłego zmagania się z posklejanymi ziarenkami. A rozwiązanie, jak to często bywa, jest o wiele prostsze- wystarczy wybrać ryż, który się nigdy nie klei- ryż parboiled.
Historia ryżu jest niemal tak długa jak historia ludzkości; był on niemal od zawsze głównym pożywieniem Chińczyków, którzy pierwotnie hodowali go wyłącznie w dolinie rzeki Jangcy. Z czasem popularność ryżu sięgała dalszych terenów niż obszar Azji. Dotarł on do Persji i Mezopotamii, a następnie do Grecji, której mieszkańcy bardzo szybko odkryli prozdrowotne właściwości tego ziarna. Następnie przez Hiszpanię dotarło ono do Włochów. Jednak dopiero współczesny świat poznał różne sposoby wstępnej obróbki ryżu, która każdemu rodzajowi nadaje niepowtarzalne właściwości. Jedną z odmian wstępnie prze
Firma Konpack, mając na uwadze zarówno nasze zdrowie, jak i komfort przyrządzania, przygotowała Ryż parboiled Fit`s, zamknięty w czterech wygodnych 100 g torebkach, gotowych do wrzucenia do garnka. Możemy więc zaprosić gości na prawdziwą ucztę ryżową, w której pierwsze skrzypce grać będzie właśnie Ryż parboiled z linii Fit`s firmy Konpack. Bez obawy o to, że ziarna się skleją, na przystawkę zaserwować możemy dowolną sałatkę. W zależności od upodobań, może być to przekąska włoska z orzechami, jabłkiem, szynką, serem i oliwą z oliwek, bądź śródziemnomorska: z owocami morza i pomidorami, lub samymi krewetkami. Danie główne może przenieść nas na południe Stanów Zjednoczonych – gorący ryż po meksykańsku z ostrą papryczką chili wymaga właśnie sypkich, twardawych ziaren. Dlatego także tutaj idealnie sprawdzi się Ryż parboiled Fit`s. A na deser zaproponować możemy sypki ryż z migdałami, rodzynkami, miodem i wanilią, albo z musem owocowym. To oczywiście tylko przykładowe propozycje, każda Pani domu sama wie najlepiej co lubi jej rodzina, a czym zaskoczyć gości.
Mając do dyspozycji niesklejający się ryż, możemy przyrządzić każde, najwymyślniejsze nawet danie, bez obawy o to, że zamiast wykwintnego poczęstunku na stole pojawi się zbita i nieestetyczna porcja białej papki.
Dziś firma Konpack poleca:
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Składniki: 2 torebki ryżu parboiled Fit`s, puszka tuńczyka, puszka kukurydzy, ogórek konserwowy, majonez, łyżeczka musztardy,2 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, koperek
Przygotowanie: Ugotować ryż, do głębokiego naczynia wsypać osączoną kukurydzę, dodać tuńczyka i pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego. Następnie dodać ostudzony ryż, przyprawić sola i pieprzem do smaku. Dodać majonez i musztardę, posypać pokrojonym koperkiem. Wymieszać wszystko dokładnie. Smacznego!
Więcej przepisów na www.konpack.pl
Inne przepisy z ryżu znajdziesz TUTAJ