Schabowe z ziemniakami z rękawa z miodem
Jak to czasem bywa ,,spotkali się i pokochali „- jak dla mnie miód w zestawieniu z sosem sojowym to cudowny smak.
Czas : 1 godzina + marynowanie
Składniki :
- 2 kotlety schabowe bez kości
- ziemniaki ( 8 malutkich )
- 1/2 kalarepy
- 1 marchew
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula cukrowa
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 1 pełna łyżeczka miodu
- sos sojowy do smaku ( dałam 2 łyżeczki )
- papryka mielona do smaku ( dałam 1/2 łyżeczki słodkiej )
- pieprz mielony do smaku ( dałam 1/2 czarnego grubo mielonego )
- pasta z chili lub chili w proszku do smaku ( dałam 1 płaską łyżeczkę pasty )
Zrobić marynatę mieszając olej z miodem .Utrzeć i zacząć dodawać resztę składników po odrobinie tak by uzyskać smak który nam pasuje ( wypośrodkować pomiędzy słodyczą miodu a ostrością i pikantnością reszty ).
Zalać marynatą mięso i zostawić w lodówce na godzinę .
Obrać ziemniaki i warzywa. Ziemniaki pozostawić w całości , kalarepkę pokroić w słupki, marchew w plasterki a cebule w ,,piórka „.
Wyjąć mięso z marynaty a marynatę wylać do warzyw i dobrze wymieszać tak by pokryły się nią .
Przełożyć ziemniaki z warzywami do rękawa foliowego do pieczenia , a pomiędzy nie włożyć kotlety .Zapiąć rękaw przeznaczoną do tego zapinką .
Ułożyć w piekarniku ( ja kładę w szkiełku żaroodpornym bo tak wygodniej się potem wyjmuje ) – nastawić temperaturę na 250 * C i piec przez godzinę .
Tym których przeraża pieczenie ziemniaków i reszty z miodem zachęcam do spróbowania – miód w trakcie pieczenia ulega karmelizacji i wcale nie jest słodki , a w zestawieniu z sosem sojowym daje fantastyczne smak mięsa , sosu , a przy tym warzyw i ziemniaków .
Podałam z surówką i mieszanki sałat kolorowych z jadalnymi kwiatami nasturcji .