Schabowe z ziemniakami z rękawa z miodem

1 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jak to czasem bywa ,,spotkali się i pokochali „- jak dla mnie miód w zestawieniu z sosem sojowym to cudowny smak.

Czas : 1 godzina + marynowanie

Składniki :

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • ziemniaki ( 8 malutkich )
  • 1/2 kalarepy
  • 1 marchew
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula cukrowa
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • sos sojowy do smaku ( dałam 2 łyżeczki )
  • papryka mielona do smaku ( dałam 1/2 łyżeczki słodkiej )
  • pieprz mielony do smaku ( dałam 1/2 czarnego grubo mielonego )
  • pasta z chili lub chili w proszku do smaku ( dałam 1 płaską  łyżeczkę pasty )
  • file1288602238

Zrobić marynatę mieszając olej z miodem .Utrzeć i zacząć dodawać resztę składników po odrobinie tak by uzyskać smak który nam pasuje ( wypośrodkować pomiędzy słodyczą miodu a ostrością i pikantnością reszty ).

Zalać marynatą mięso i zostawić w lodówce na godzinę .

Obrać ziemniaki i warzywa. Ziemniaki pozostawić w całości , kalarepkę pokroić w słupki, marchew w plasterki a cebule w ,,piórka „.

Wyjąć mięso z marynaty a marynatę wylać do warzyw i dobrze wymieszać tak by pokryły się nią .

Przełożyć ziemniaki z warzywami do rękawa foliowego do pieczenia , a pomiędzy nie włożyć   kotlety .Zapiąć rękaw przeznaczoną do tego zapinką .

Ułożyć w piekarniku ( ja kładę w szkiełku żaroodpornym bo tak wygodniej się potem wyjmuje ) – nastawić temperaturę na 250 * C i piec przez godzinę .

Tym których przeraża pieczenie ziemniaków i reszty z miodem zachęcam do spróbowania – miód w trakcie pieczenia ulega karmelizacji i wcale nie jest słodki , a w zestawieniu z sosem sojowym daje fantastyczne smak mięsa , sosu , a przy tym warzyw i ziemniaków .

Podałam z surówką i mieszanki sałat kolorowych z jadalnymi kwiatami nasturcji .